Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако тиквичките гният, направете това, за да спасите реколтата

03 юли 2024, 13:32 часа
Реклама

Гниещи цветове на тиквичките - този проблем може значително да намали добива. Основните причини за гниене са неблагоприятните климатични условия, липсата на опрашване и неправилното поливане. За да се реши този проблем, е необходимо да се разбере как всеки фактор влияе върху развитието на тиквичките и как да се предотврати гниенето на плодниците.

Гниене на тиквичките  

Метеорологичните условия играят важна роля за растежа и развитието на тази култура. Високата влажност и внезапните температурни промени могат да допринесат за развитието на гъбични заболявания, които причиняват гниене на яйчниците.

Важно е да се следи прогнозата за времето и, ако е необходимо, да се използват покривни материали, за да се предпазят растенията от излишната влага. Полиетиленовият филм или специалният агрофибър спомага за поддържането на оптимален микроклимат около растенията и предотвратява гниенето на яйчниците.

НЕ засаждайте тези зеленчуци до тиквичките

Тиквичките изискват опрашване, за да дадат плодове. Неговият дефицит често води до гниене на яйчниците. За да се подобри опрашването, е необходимо да се привлекат пчели и други опрашващи насекоми в градината.

Засаждането на лавандула, невен, босилек и други медоносни растения около лехите с тиквичките ще помогне за увеличаване на броя на опрашителите.

Можете да използвате ръчно опрашване, прехвърляйки прашец от мъжки цветя на женски цветя с помощта на четка или памучен тампон.

Правилното поливане е ключов фактор за предотвратяване на загниването на пъпките на тиквичките. Прекомерното поливане причинява стагнация на водата в почвата - това води до гниене на корените и яйчниците. Поливането трябва да е редовно, но умерено.

Най-доброто време за поливане е сутрин, когато слънцето не е много активно и водата има време да се абсорбира в почвата, преди да настъпят горещините. Агрономите препоръчват използването на капково напояване, което осигурява равномерна влажност на почвата и предотвратява задържането на вода.

Сивото гниене, брашнестата мана и други гъбични заболявания са честа причина за гниене на яйчниците на тиквичките. За да се предотврати появата им, е необходимо да се извършва редовна профилактика.

Отстраняването на засегнатите листа и плодове, както и пръскането на растенията със специални фунгициди, помага да се предпазят тиквичките от гъбични инфекции. Важно е да се спазват стандартите за използване на химикали и да се редуват с биологични препарати, за да се избегне устойчивостта на гъбичките към химикали.

Липсата на хранителни вещества може да отслаби растенията и да ги направи по-податливи на болести. Комплексните минерални торове, съдържащи азот, фосфор и калий, помагат да се осигури на тиквичките всичко необходимо за здравословен растеж. Важно е да прилагате торове в съответствие с препоръките, без да превишавате дозировката, за да не предизвикате обратен ефект. Компост, хумус и други органични торове подобряват структурата на почвата и доставят на растенията микроелементи.

Мулчирането е ефективен начин за поддържане на оптимална влажност на почвата и защита на растенията от болести. Слой мулч, направен от слама, дървени стърготини, окосена трева и други органични материали, помага за задържане на почвената влага, предотвратява растежа на плевелите и намалява риска от гъбични заболявания, засягащи растенията.

Полейте тиквичките с това през юни и реколтата им ще е по-богата от всякога

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес