Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за доматите през юли - какво трябва да се прави

03 юли 2024, 14:13 часа
Реклама

Ако искате да получите добра реколта, трябва да се грижите за всеки зеленчук в градината си, а доматите не са изключение. Грижата през юли за тях не е ника сложна, така че всеки градинар ще може да се справи.

Редовната грижа осигурява здравословен растеж на доматите, намалява риска от болести и неприятели. Ако се грижите постоянно за тях, това гарантира висок добив и качество на плодовете, което е основната цел при отглеждането на тези зеленчуци.

Грижа за доматите през юли

Доматите се нуждаят от редовно поливане, особено в горещините. Поливайте ги периодично.

Поливайте доматите 2 пъти в месеца с това и ще ги берете в кофи

Ако отглеждате домати в оранжерия, трябва да следите температурата. Не позволявайте зеленчуците да се прегряват, тъй като те бързо ще загубят заръзите и цветовете, а прашецът ще стане стерилен. За да намалите температурата, оранжерията трябва редовно да се проветрява, да се отварят прозорци и врати и да не забравяте да напоявате зеленчуците.

Много е важно доматите да се торят с правилните торове. Можете да използвате минерални или органични. Те съдържат много необходими вещества за растеж и плододаване. Градинарите често използват нитроамофоска в течна форма - 1 чаена лъжичка от веществото трябва да се разреди в кофа с вода. Всеки храст изисква 1 литър разтвор. Торенето трябва да се повтори след седмица, а при изтощена почва се тори два пъти седмично.

Първото плевене се извършва 2 седмици след засаждането на разсада. Трябва да се повтаря на всеки 14 дни. Отстранете страничните издънки, така че цялото внимание да се насочи към развитието на основното стъбло.

Високите сортове домати трябва да бъдат вързани, за да ги поддържат изправени и да предотвратят счупването на клоните. За тази грижа използвайте опори.

Доматите могат да бъдат нападнати от белокрилки, медни буболечки или листни въшки. Важно е да защитите зеленчуците от тези вредители и да използвате органични или химически средства.

За да увеличите добива, напръскайте растенията с разтвор на борна киселина. Необходимо е да вземете 10 грама прах и да го разредите в 10 литра вода. Третирайте домати с този разтвор 2 пъти в рамките на 10 дни.

Други добри торове за доматите са хумусът и оборския тор.

В чиста форма оборският тор никога не се прилага върху лехите, тъй като изгаря корените. От него се приготвя питателна запарка. Разтворете 1 кг оборски тор в 10 литра вода, разбъркайте и оставете за ден-два. След това храстите се поливат.

Хумусът може да се използва и сух като мулч, който се използва за запълване на пространството около стъблата или се внася за копаене при подготовка на мястото за засаждане.

Най-добрият тор за доматите през юли е този
 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес