Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билката, която е най-добрият тор за пипера

21 май 2024, 13:15 часа
Реклама

Навременното торене на пипер може да подобри добива на плодове. За да стане пиперът сладък и голям, е необходимо да се подхранва с подходящи торове.

Ключът към обилната реколта е не само правилното засаждане, но и хранителните вещества, които са от решаващо значение за растежа на тази градинска култура. 

Билката, с която пиперът расте месест и здрав

Инфузията от коприва се счита за най-добрият вариант за тор за тази градинска култура. Градинарите с опит съветват за приготвянето на тора да вземете растение без узрели семена. За 8 литра вода ви трябва 1 килограм коприва. Оставете сместа да ферментира за няколко дни, след което разредете част от концентрата в 10 литра вода и полейте разсада с разтвора.

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Копривата съдържа много различни микроелементи - калий, калций, желязо, манган, йод, натрий, мед, хром. Има и витамин К, който участва във фотосинтезата и подобрява имунитета на растенията. И всички тези елементи се абсорбират перфектно от повечето градински култури. Освен това копривата е еднакво полезна както за торене, така и за защита на насажденията от вредители и болести.

При кореново подхранване торът трябва да се разреди с вода 1:10, а при листно подхранване - 1:20. Най-добре се използва по време на активен растеж (пролет и началото на лятото), тъй като ускорява растежа на зелената маса. По време на плододаването не трябва да се увличате с това торене, в противен случай културите ще растат по-бързо от обичайното, но за сметка на това плододаването им ще е слабо. Кореновото подхранване се извършва 1 - 2 пъти седмично в облачни дни, след дъжд или по време на поливане. Инфузията на коприва се използва за поливане на почвата около растенията в количество от 0,5 - 1 литър за всеки храст. За пръскане разтворът се използва веднъж месечно.

Много важно е листното торене. За да приготвите подходящ за тази цел тор, вземете 20 грама урея и я разредете в кофа вода. Използвайте получения разтвор за пръскане на листата на растението.

Други начини за торене на чушки

Един от отличните варианти за комплексен тор за разсад от пипер е използването на йод или дрожди , които се разреждат във вода. Такова хранене не само подобрява имунитета на растението, но също така може да избегне развитието на гъбична инфекция.

Подхранването на младите чушки се извършва по следната схема: в 1 литър вода се разреждат 1-2 капки йод. По желание можете да добавите към разтвора още 100 милилитра суроватка.

За да приготвите тор с мая, налейте 3 литра вода в стъклен буркан, добавете 100 грама мая и 125 грама захар. Разтворът трябва да се остави за няколко дни за ферментация и след това да се разреди във вода - 20 милиграма от тор изискват 1 литър течност.

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес