Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски за срещата на върха за мир: Това е исторически успех за Украйна (ВИДЕО)

17 юни 2024, 20:10 часа
Реклама

"Това е исторически успех за Украйна, с множество лидери и държави, събрани за нашата кауза и мир. Изказвам своята благодарност към всички участници".

Това написа в социалната мрежа Х по повод глобалната среща за мир в Украйна президентът Володимир Зеленски.

Още: Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

"Мирът обаче е пътуване, което изисква непрекъснати усилия. Ние вече подготвяме следващите стъпки, особено включването на повече държави в заключителното комюнике на срещата на върха и организирането на работни групи по Формулата на мира, за да обединим нациите около конкретни, приложими планове, които ще възстановят сигурността", посочи още Зеленски.

Повече от две години след нахлуването на Русия в Украйна лидери от над 90 държави се събраха в Швейцария, за да обсъдят разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

Още: За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях", се казва в заключителното комюнике. В него се потвърждава и ангажиментът към "териториалната цялост на всички държави, включително Украйна" и се настоява и за пълна размяна на военнопленниците. Споразумението от срещата на върха в Швейцария: Публикуван е пълният текст 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес