Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Договорът от Истанбул през 2022 г. е на масата за бъдещи преговори с Украйна (ВИДЕО)

04 юли 2024, 16:52 часа
Реклама

Проектодоговорът за мир между Москва и Киев, обсъждан от официални представители на двете страни в Истанбул през 2022 г. - малко след началото на руската война в Украйна - може да е основа на бъдещи преговори. Това заяви руският диктатор Владимир Путин на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Още: Бивш съветник на Зеленски: През март 2022 можехме да сключим с Русия изгоден за Киев мирен договор (ВИДЕО)

"Споразуменията остават на масата и могат да послужат като основа за мирно уреждане на конфликта в Украйна", посочи издирваният от съда в Хага диктатор, без да назовава думата "война". Освен това той благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организирането на срещата на делегациите през март 2022 г.

"Истанбулските споразумения не са стигнали доникъде. Те бяха парафирани от ръководителя на украинската преговорна делегация и следователно, очевидно, бяха напълно подходящи за Украйна. Тези споразумения остават на масата и могат да бъдат използвани като основа за продължаване на тези преговори", каза Путин, цитиран от контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

Още: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Историята на преговорите и руската наглост

Украйна не е парафирала никакви споразумения с руската страна, договорът само беше обсъждан месец след началото на пълномащабната инвазия на Русия.

През юни за първи път стана публично достояние проектодоговорът от Истанбул, в който агресорът - в лицето на Москва - е поискал безумни отстъпки от Киев, според The New York Times. Сред тях са Украйна да признае Крим за част от Руската федерация, Украйна да не се присъединява към военни съюзи, руският език да стане официален в страната, числеността на украинската армия и военна техника да бъде намалена значително, Киев да не получава оръжие от чужбина (украинците, като цяло, са били готови да приемат ограничения, но не в такива мащаби).

Руснаците са поискали и клауза, която на практика щеше да им позволи да нападнат Украйна отново във всеки един момент - припомнете си: За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Към настоящия момент Путин има неприемливи условия за мир - Русия да си запази незаконно анексираните украински територии, а именно Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, включително частите от тези региони, които Москва не контролира. Украинските власти, включително президентът Володимир Зеленски, са категорични, че няма да допуснат териториални отстъпки пред Руската федерация.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес