Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 22.08.24 - Какво цели Киев с Операция "Курск"?

22 август 2024, 00:01 часа • 2507 прочитания

Изминаха 29 месеца от старта на войната в Украйна, вече сме в 30-ия. За тази период нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равновесие. В Донбас линията на сблъсъци се установи в Донецка област, след като на практика цялата Луганска област беше превзета от руската армия, но успешната украинска контраофанзива в Харковска област доведе до украински натиск и в Луганска област, където руснаците отстъпиха известна територия, после започнаха да си я връщат. В Херсонска област украинците вече освободиха град Херсон, като руските сили се оттеглиха на изток от Днепър, но вече атакуват по всички направления на фронта - Авдеевка, Бахмут, Запорожие, Купянск, Лиман. Авдеевка беше отстъпена на руснаците на 17 февруари, 2024 година - сега руският поглед е насочен към Покровск, а най-предните руски части са на около 20-тина километра от този ключов град. Руснаците отвориха и нов фронт в Харковска област - там главната цел е град Вовчанск (Волчанск), но през юни вече няма руско настъпление в областта, а украинската армия бавно започна да си връща загубени позиции и положението за руските сили в Харковска област става все по-тежко. Остава отворен и въпросът със Запорожката АЕЦ.

В хода на започналото на 6 август 2024 г. настъпление в Курска област украинските войски са завзели 92 населени пункта и контролират около 1250 кв. километра. Това заяви вечерта на 19 август украинският президент Володимир Зеленски (към 20-ти август вече са 93 населени места и 1263 кв. километра: Руски тревоги: Украйна тръгва напред там, откъдето изтегляме войници за Курск (ОБЗОР - ВИДЕО).

По данни на украинския проект DeepState, който изготвя интерактивни карти, под контрола на украинските военни се намират около 650 кв. километра и още около 600 кв. километра са в сива зона т.е. в тях текат боеве. По оценка на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) настъплението върви по ширина от 56 км, а украинците са навлезли между 28 и 35 км навътре в територията на Русия.

Най-големият от завладените населени места е районният център Суджа. Там украинските военни са създали военна комендатура, в града има украински и западни журналисти. Какви цели преследва Украйна с навлизането в Курска област и ще успее ли да ги постигне, обобщава изданието "Важные истории".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес