Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София - Курск: Велизар Шаламанов анализира украинската изненада и влиянието ни в НАТО (ВИДЕО)

22 август 2024, 19:30 часа • 10816 прочитания

"Една нация става силна, когато изгради силна армия и обществото подкрепя тази силна армия. Това е един урок, който ние, в България, трябва да научим най-после. Не го учим от своята история, нека го научим от историята, която твори Украйна". Това заяви в Студио Actualno бившият ни военен министър и експерт по сигурност Велизар Шаламанов относно офанзивата на украинците в Курска област на Русия.

Още: Politico: Путин отново е парализиран от криза

"Това не е война на Запада срещу Русия"

"Това е повратна точка в няколко посоки – за първи път Украйна поема инициативата по един много смел, много решителен начин, свързван с нови и доказващи се всеки ден способности, но не само технологии, придобити от Запада, а и технологии, разработени в Украйна. Това показва и един обрат - че Украйна може да взима самостоятелни, смели решения, без с всичко да се консултира с нас, със Запада. Украинските институции взимат решения и явно са постигнали ниво на сигурност, на защита от руско влияние, което им позволява да изненадат Кремъл. Това, че те изненадаха съюзниците, не е проблем, а доказателство, че това е война на Украйна, а не на Запада срещу Русия", смята Шаламанов.

Когато руснаците превзеха Крим, изцяло контролираха армията и службите на Украйна. Сега, 10 години по-късно, руснаците явно нямат такова влияние, нямат нужната информация. Комуникацията, която в момента идва от Кремъл, е на 100% във вреда на Кремъл", добави той.

Още: Операция "Курск": Постигнатото досега и какво е бъдещето (ВИДЕО)

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Защо беше нужна офанзивата и важна ли е за нас?

Според него основна теза на Москва е била, че офанзивата в Курск е за блокиране на руския газ за Австрия, Унгария, Словакия. По думите му - руснаците дори са имали за цел да упражнят натиск върху България, "защото сме алтернативен коридор за руски газ към Централна Европа". Тази опорка обаче е неоснователна - армията настъпва там, където може да настъпи. "Те настъпиха там, където е неочаквано, където може да бъде демонстрирано технологичното и моралното превъзходство на Украйна. Не искам да гадая, но този успех, чисто географски, позволява при един следващ удар с разрушаване на Кримския мост, Крим да бъде върнат на Украйна, без да имаме някакви действия в Донецка и Луганска област, където руснаците са се окопали много сериозно. Но след пробива в Курск един пробив в Крим ще бъде катастрофален на Русия", заяви Шаламанов.

Още: Шолц: Украйна подготви атаката в Курск в изключителна дискретност

Гледайте още в интервюто - вълнуват ли се международните партньори от политическата ситуация в България, предвид опасността от руското влияние? Какво значи за страната ни кандидатурата на Мария Габриел за заместник на генералния секретар на НАТО?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес