Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очите на страха са големи: Малка украинска атака в Брянск – голям руски шум (ОБЗОР - ВИДЕО)

22 август 2024, 10:00 часа • 4740 прочитания

В Брянска област е имало украинска сухопътна атака. Тя е станала в Климовска община и снощи беше тема на разговор в доста руски пропагандни канали в Телеграм с военен уклон.

Наченките на поредна порция паника по руска рецепта обаче бяха бързо овладени – с ново твърдение, че атаката била бързо парирана и всъщност явно става въпрос за операция "разузнаване с бой". Трябвало обаче в близко време да се очакват подобни операции – със сили в рамките на един взвод и бронирана техника украинците да правят атаки. Известният руски военно-пропаганден телеграм канал „Рибар“ дава повече детайли – всъщност ставало въпрос за стълкновение, при което украинските и руските сили са били приблизително равни – по 20-тина души (КАРТА).

Шумотевицата за Брянска област е още едно доказателство за състоянието на изнервеност в руското общество. Но въпреки това изглежда тенджерата под налягане има още да кипи, преди да избухне - показателен е материал на руското опозиционно издание "Медуза", което се позовава на свои източници в Кремъл, според които Путин няма да бърза "да гони" украинците в Курска област, защото те превземат по-слабо населени места и първо ще иска да постигне решителен успех на фронта в Източна Украйна. При това положение стои въпросът - тогава какво става с путиновата опорка, че войната в Украйна стартира, за да се опази териториалната цялост на Русия, след като Кремъл не бърза да отвоюва загубени руски земи: Настъплението в Курск ще е за дълго. Кремъл подготвя руснаците за "новото нормално"

Курска област

Положението в Курска област изглежда става малко по-стабилно за руснаците – боевете продължават, но украинското настъпление вече е минимално. Това е и логично, с оглед ресурсите – вече има редица коментари, че главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Олександър Сирски повече внимава за фланговете на операцията и не мисли да влиза още по-навътре преди да ги подсигури.

"Рибар" обобщава, че засега Глушково и Коренево са под руски контрол, но украинците заобикалят Коренево от юг. За Глушковски район сведенията са лаконични – руснаците се мъчат да построят понтонни съоръжения през река Сейм (за да могат да бягат), но с дронове и артилерия украинците непрекъснато ги спират. Руският военен блогър и пропагандист Роман Сапонков се оплаква, че украинските дронове и артилерия в лицето на HIMARS са много ефективни и е редно да се организират специални звена в руската армия, които да търсят и да "ловят" HIMARS: Руски тревоги: Украйна тръгва напред там, откъдето изтегляме войници за Курск (ОБЗОР – ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Висока интензивност на бойните действия и в самата Украйна, но все пак и значителен спад на дневна база – 134 бойни сблъсъка на 21 август спрямо 166 на 20-ти август съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Най-горещо е Покровското направление – 53 отбити руски пехотни атаки, а в Кураховското също има висока руска активност – 16 отбити руски пехотни атаки по линията Победа – Константиновка – Григоровка и данни от "Рибар" за множество бомбардировки от руската щурмова авиация специално при Константиновка. Много голям е руският натиск на север – 19 руски пехотни атаки в Лиманското направление, където Макеевка и река Жребец са основни точки на боеве. 16 са руските пехотни атаки в Купянското направление.

Единствените промени в картите на популярния украински телеграм канал Deep State касаят консолидация на позиции от руските сили в Покровското направление, но предимно в най-южната част на линията на боеве т.е. около Карловка. Политическият анализатор на "Билд" Юлиян Рьопке препубликува руско видео, че руската армия е овладяла село Журавка, което е североизточно от Новогродовка: Напредък, а какъв е резервът: Смущаващи данни за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО)

Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, счита, че украинското военно командване има два шанса да стабилизира ситуацията в Покровското направление, преди да се стигне до боеве за самият Покровск. Първи шанс – украинците да се възползват от природните дадености в лицето на реките Журавка и Казенен Торец, както и цялата каскада водоеми и езера покрай тях. За тази цел обаче трябват инженерно укрепени позиции по линията Елизаветовка – Селидово, което Машовец се съмнява, че е изпълнено по учебник и смята, че няма да се получи. Той дава аргумент защо смята така – руски части вече се бият в Гродовка и в Красни Яр т.е. те са вече в точки на хипотетичната отбранителна линия, за която Машовец говори. Втори шанс – свързан е със Селидово. На южния фланг на руското настъпление в Покровското направление все още няма такъв напредък, както на север, констатира Машовец, говорейки за Карловка. Това значи опасност от флангова атака, ако руски части напреднат прекалено много към Покровск, без подсигуряване. Защото украинците са не само в Селидово, но и контролират района Калиново-Карловка-Галициновка-Мемрик – и всяко тръгване на руската армия в момента към Новогродовка е риск за нея, смята Машовец. Той добавя, че руското военно командване добре разбира ситуацията и затова упорито руски части атакуват Мариновка и шосето Карловка – Селидово. За директна атака на Покровск руснаците ще трябва първо да извършат много подготвителни операции, добавя Машовец, според когото съдбата на Селидово ще е пряко свързана с тази на Покровск – а Селидово е заплашено и откъм Кураховското направление, макар че там руските части още са далеч.

Междувременно, руснаците не спират да укрепват подстъпите към Кримския мост срещу атаки с морски дронове. А говорителят на харковското командване на ВСУ полковник Виталий Саранцев твърди, че руските части в химическия (агрегатния) завод в град Вовчанск са обкръжени, защото украинците са поставили под контрол всички пътища и точки на логистика за тях:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес