Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е поразила складове с авиобомби и гориво на руското летище "Мариновка": Източници от СБУ (ВИДЕО)

22 август 2024, 14:14 часа • 2688 прочитания

Украински дронове нанесоха удар по военното летище "Мариновка" в руската Волгоградска област, което руснаците активно използват за бомбардиране на фронтовата линия в Украйна: Поредно руско военно летище: Атака с дронове и пожар (ВИДЕО).

Унищожени складове с авиобомби KAB

Източник от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) потвърждава това пред украинските медии като УНИАН и Kyiv Independent. Той отбелязва, че СБУ, заедно със Силите за специални операции, са унищожили складове с авиобомби KAB и с гориво.

„Местните руснаци се оплакват, че след атаката на безпилотните самолети на СБУ и Силите за специални операции на Украйна военното им летище прилича на сцена от филм за апокалипсиса“, казва източникът на УНИАН. Той се шегува, че т.нар. "специална военна операция" върви по план, поради което местните жители цяла нощ и сутрин слушат как се взривяват складове с авиационни бомби, боеприпаси и гориво-смазочни материали. 

Кадри в социалните мрежи показаха, че над летището се издигат колони от черен дим и се чува мощна детонация. „СБУ работи с хирургическа точност по летищата, от които врагът атакува Украйна. Всяко подобно изпълнение намалява предимството на руснаците във въздуха и значително ограничава авиационните им възможности“, отбелязват от службата пред украинските издания.

Още: Историческа подигравка: Руснаците правят армия от запорожки казаци, които са воювали често срещу тях

Какво се знае за удара?

В град Калач на Дон във Волгоградска област на Руската федерация през нощта на 22 август гръмнаха експлозии вследствие на нападение с дрон и работа на ПВО. След това избухна пожар на военното летище „Мариновка“, което се намира в село Октябрски, на около 20 км от Калач на Дон.

Според снимки от FIRMS - системата на НАСА за отчитане на топлинни петна по земната повърхност - на територията на летището са избухнали няколко пожара. На сателитни снимки на авиобазата от 19 август се виждат и почти 30 военни самолета - 14 Су-24 и 15 Су-34, както и осем камиона.

Още: Посолството на САЩ: Русия може да удари правителствени сгради в Киев в следващите дни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес