Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското пристанище "Кавказ" край Кримския мост гори: Атака срещу цистерни с гориво (ВИДЕО)

22 август 2024, 18:05 часа • 2656 прочитания

Железопътен ферибот с цистерни за гориво е бил атакуван в руското пристанище „Кавказ“ при Керченския проток, съобщава оперативният щаб на Краснодарския край в следобедните часове на 22 август.

Пристанището се намира близо до Кримския мост, който свързва окупирания полуостров с континенталната част на Русия. Не за първи път то е обект на нападения: Украйна потвърди: Ударихме последния ферибот на Русия в пристанище „Кавказ“.

Атаката

Службите за спешна помощ работят на място, съобщиха от местния оперативен щаб.

Атакуваният ферибот е Conro Trader, съобщават Telegram каналите Baza и SHOT.

Според местните медии резервоарите за гориво на ферибота са започнали да се взривяват. Преди това бе забелязан дим на полуостров Таман в района на пристанище „Кавказ“, което подсказваше, че е имало нападение.

В Севастопол - на окупирания от руснаците полуостров Крим - се задейства аларма. Имало е и блокиране на движението по Кримския мост.

Руската информационна агенция "РИА Новости", която е под пълния контрол на Кремъл, твърди, че става дума за украинска ракетна атака. Официален коментар от Киев няма.

По време на атаката на ферибота е имало 30 цистерни с гориво, съобщава началникът на Темрюкския район на Кубан Фьодор Бабенков. В момента на нападението на кораба е имало петима души, чиято съдба засега е неизвестна,

Conro Trader е превозвал гориво и смазочни материали.

Пожарът продължава, на пристанището е изпратен противопожарен влак, който да го потуши, пише „РИА Новости“.

Колко важни за Русия са фериботите към Крим?

Фериботите са важна част от логистиката на Крим, защото поради унищожаването на повечето големи десантни кораби и неефективността на Кримския мост много военни товари се транспортират до полуострова с фериботи. А горивото се пренася конкретно с фериботи в жп цистерни, отбелязва мониторинговата група "Кримски вятър".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес