Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на МААЕ го е страх за Курската АЕЦ, отива на посещение

22 август 2024, 11:15 часа • 721 прочитания

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси ще направи посещение в Курската АЕЦ през следващата седмица. Това съобщава реномираното британско издание Financial Times.

Пред медията Гроси е изразил притеснение за централата предвид украинската операция "Курск". Директорът на МААЕ е посочил, че АЕЦ-а е вече "технически" в обхвата на украинската артилерия. Припомняме, че украинците се намират на около 30-35 километра в дълбочина в Курска област, а Курчатов, където се намира Курската АЕЦ, е на около 60 километра по права линия: В Курск руснаците поставят ударно стоманобетонни укрития

Ако Курската АЕЦ падне в украински ръце, това ще е своеобразен отговор на руската окупация на АЕЦ Запорожие – най-голямата АЕЦ в Европа, която е украинска собственост. В Запорожката АЕЦ има мисия на МААЕ и постоянни официални съобщения как ядрената безопасност е под заплаха, но руснаците изобщо не показват намерение да променят нещата в положителна посока: Очите на страха са големи: Малка украинска атака в Брянск – голям руски шум (ОБЗОР – ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес