Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин провежда съвещание за Курск: 133 хил. души в областта са евакуирани (СНИМКИ)

22 август 2024, 15:03 часа • 1343 прочитания

Владимир Путин провежда среща чрез видеоконферентна връзка относно ситуацията в граничните Курска, Брянска и Белгородска области на Русия, където е въведен режим на "контратерористична операция" заради навлизането на украинските войски на тези територии.

Това е едва трета среща на Путин във връзка с тази тревожна за Русия ситуация - предишните две бяха съответно на 7 август с правителството и силовите структури, и на 12 август, когато Путин нареди врагът да бъде изтласкан от Русия. С какви далеч по-важни и спешни въпроси се занимаваше Путин през тези дни си припомнете: Обиколка на градини с круши: Важните дела на Путин докато Украйна завладяваше Курск (СНИМКИ)

Снимка: kremlin.ru

Бюджетът ще финансира отбраната в трите области

На днешната среща Путин заяви, че е необходимо незабавно да се организира финансиране от федералния бюджет на отбраната в Брянска, Курска и Белгородска области.

115 хиляди? 133 хиляди?

Първият вицепремиер на Русия Денис Мантуров обяви, че 115 хиляди души са преселени от опасните гранични райони

В същото време изпълняващият длъжността губернатор на Курска област Алексей Смирнов посочи, че са евакуирани около 133 хиляди жители, други около 19 хиляди са предпочели да останат (общо зоната за презаселване и евакуация, определена от руските власти, включва 8 области с население от 152 хиляди души).

Путин подкрепи предложението на Смирнов да се изплащат по 15 хиляди рубли на пострадалите в района на Курск.

"Сега по отношение на предложението автоматично да се изплащат допълнителни 15 хиляди рубли на хората: напълно съм съгласен, това трябва да се направи", заяви диктаторът.

Още: Защо жителите на Курск приветстват ВСУ: Показват им пътя и им желаят успех (ВИДЕО)

Ситуацията е сложна!

На свой ред губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви, че ситуацията в областта му е "сложна" и провеждат учения по евакуация.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков пък докладва, че в региона му се опитват да възстановяват жилища, но е трудно, тъй като "всеки ден има по 3-5 атаки на населените места".

Щетите на селскостопанските предприятия в областта от атаките се оценявали на около 3 милиарда рубли.

Гладков заяви и, че в Белгородска област са сформирани полкове за териториална отбрана от около 6000 души.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес