Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма забрана на Украинската православна църква, има закон за независимостта ѝ: Богослов

22 август 2024, 08:07 часа • 3480 прочитания

Украинската православна църква (УПЦ) декларира на събор, че къса отношенията си с Московската патриаршия, но руската църковна общност не призна този акт. Именно заради това Украйна прие изричен закон, с който УПЦ да стане самостоятелна и не е клон на друга църковна структура, която може да използва вярата за пропагана. Това заяви богословът доц. Костадин Нушев.

Още: Украинският парламент забрани религиозни организации, свързани с Русия

Смисълът на закона е религиозните организации в Украйна да намерят начин да докажат, че не са зависими от външни сили. Да се създаде една канонична църква в Украйна, която е автокефална – това е целта според доц. Нушев. Не така говори обаче лидерът на известната с много изгодните за Путин свои позиции партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който определя закона като "забрана на Украинската православна църква".

В традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е говорил и е уведомил Вселенския патриарх Вартоломей за новия закон. Вартоломей няма нищо против Московската патриаршия да не командва в Украйна - това показват делата му досега.

Православната вяра в Украйна и Русия

Всъщност в Украйна съществува и Православната църква на Украйна, която е призната от Вселенската патриаршия и от още 5 християнски църкви. Тази Православна църква на Украйна предлага на УПЦ да има обединение между двете – и двете са канонични, но УПЦ засега отказва обединение, разказа доц. Нушев пред БНТ: Украинската православна църква получи независимост

На конкретен въпрос дали Руската православна църква (РПЦ) всъщност е инструмент на КГБ и руските служби като цяло, отговорът на доцента беше, че "за съжаление" РПЦ "по-скоро" отстоява геополитическите цели на Кремъл, а не толкова християнските ценности. Доц. Нушев напомни и, че РПЦ възприе на събор изцяло идеологията "русский мир" т.е. да се върнат в рамките на Руската федерация бивши съветски републики: Руската православна църква като оръжие за влияние на Путин

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес