Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историческа подигравка: Руснаците правят армия от запорожки казаци, които са воювали често срещу тях

22 август 2024, 11:36 часа • 2571 прочитания

"В Запорожка област ще бъде пресъздадена Запорожката казашка армия, която традиционно е била една от крепостите на руската държавност, пазител на традиционните обществени ценности и образец за безкористно служене на Родината". Това обяви в канала си в Телеграм назначеният от руските окупационни власти за губернатор на Запорожка област Евгений Балицки.

Историческа справка

Всъщност, запорожките казаци в исторически план винаги са се стремяли към самоуправление и са се противопоставяли на Руската империя, както и на Полша, и на Литва. Запорожката сеч е държавната структура, която те формират.

Още: Руски тревоги: Украйна тръгва напред там, откъдето изтегляме войници за Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

През 1620 г. цялото Запорожко казачество, предвождано от Петро Сагайдачни, влиза в Киевското братство. Така Запорожката сеч заявява своята подкрепа към религиозните и културни нужди на Украйна.

Знаков исторически момент от началото на XVIII век е как хетман Иван Мазепа, първоначално съюзник на руския цар Петър Велики, се обръща срещу него, а наследникът на Мазепа води сражения срещу Руската империя заедно с кримските татари и с подкрепата на Османската империя. Екатерина Велика пък слага край на автономията на запорожките казаци по военен път.

Руснаците обявиха национализация на украинските жилища в окупираното Запорожие

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес