Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И жените-затворници в руската армия ги лъжат с парите

31 май 2024, 12:54 часа

Дори жените-затворници, които влизат в руската армия, за да се отърват от присъдите си, са лъгани с парите. Това съобщава "Север Реалии", една от руските служби на Радио Свободна Европа.

Реклама

Трябва пушечно месо: И жените в месомелачката

По данни на руски правозащитни организации, в края на 2022 година около 1000 рускини, които са лежали в затвора (в Русия има около 35 000 жени-затворници от общо около 400 000 затворници), вече са били на фронта в Украйна. Част от тях са убити, някои са оживели и вече са се върнали в Русия. Но по данни на въпросните организации, цитирани от "Север Реалии", на жените са предложили 200 000 рубли месечна заплата (около 2200 долара) и еднократна премия за влизане в руската армия от 500 000 рубли (около 5500 долара). Платено е било обаче само еднократна премия от 250 000 рубли т.е. половината, а месечната заплата била 100 000 рубли - отново половината.

Още: Осъдена "министърка на Крим" отива да се бие в Украйна, за да се спаси от 10 г. затвор (СНИМКА)

Според основния източник на "Север Реалии" - жената е представена с псевдонима Алена, набирането на жени от руските затвори за войната в Украйна не спира. Има обаче голяма промяна - от 2023 година насам наборът е с условие "докато завърши специалната военна операция (гнусното име на войната в Украйна, налагано от режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин): "Вече много добре знаем, че затворниците нямат в договорите си условно освобождаване, всичко в договорите е само условно. Това означава, че те се бият, бият и след това се връщат обратно в наказателната колония (ако оживеят). Сякаш са спечелили пари от гурбет - и се прибират вкъщи. Но те не знаят това предварително - когато им връчат договора, вече е много късно, защото си изкаран от затвора и си в армията".

"Никога не съм държала автомат в ръцете си. Не знам дали имах късмет или не, но в крайна сметка се озовах като медицинска сестра в поделение в Донецка област. Сега мисля, че имах късмет, защото чух, че много мои "колежки" от същата наказателна колония, от която ме взеха, вече не са живи. Имах късмет, че наистина ме освободиха. Не вярвах на обещанията, но какво можех да направя - имах още 5 години да лежа. Съгласих се, но не ни обучиха за нищо, хвърлиха ме в санитарния блок и това е, дори не ме питаха", споделя Алена. Тя добавя, че всички жени-затворници са пиели, а който не го правил, се дрогирал.

Думите ѝ се потвърждават от друга жена-затворник, интервюирана от "Север Реалии": "По-голямата част от затворниците са абсолютно безмозъчни наркомани, които всъщност само мечтаят да излязат и да си купят нови ботуши. Основната им мотивация са парите. Военното министерство, както обикновено, им обещава планини от злато, условно освобождаване и освен това "награди и чест", ще ги носят на ръце, когато са на свобода. Е, всъщност всичко това са глупости, както виждаме".

Като цяло, броят на рускините, излези от затвора, за да се бият за Путин, е малък - защото им липсвала дисциплина и боен дух - това сочат данни от руското военно министерство, придобити от руски правозащитници. А руското военно командване пратило 90 процента от жените-затворници в щурмови групи, въпреки че им обещавало позиции като медици и снайперисти.

Още: Защо не плащате обезщетения, правова държава сме: Не е майтап, а призив към Путин за руското пушечно месо (ВИДЕО)

Източник: "Север Реалии"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес