Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естонски военен командир: Можем да издържим 2 седмици на руско нахлуване преди НАТО да се намеси

02 юли 2024, 17:26 часа
Реклама

Естония, която има сухопътна граница с Руската федерация, може да устои на руско нападение в продължение на две седмици, преди да пристигне подкрепа от НАТО. Това заяви полковник Мати Тикерпуу, естонски високопоставен военен, пред испанския El País.

По думите му това ще е достатъчно, докато пристигнат подкрепления от съюзниците в Алианса.

Страх от Русия

Още: Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

Страхът от евентуално нахлуване на руските войски сред естонското население е осезаем - доказателство е, например, че много от 12 000 жители на град Въру в югоизточната част на страната близо до границата с Русия държат пълен резервоара на колите си с гориво и готов куфар с най-необходимото, в случай че се наложи да бягат в един момент.

Изданието припомня, че балтийските страни засилиха отбраната си поради опасения, че руската агресия може да се обърне срещу тях. 

Цялото население на Естония е колкото войниците в руската армия

Но Естония има само 4500 професионални войници, отделно 90 000 резервисти. Въпреки че повиши разходите си за отбрана над 3,5% от БВП (един от най-високите проценти сред членовете на НАТО), нейната армия няма нито един танк, нито един боен самолет. А цялото й население от едва 1,3 милиона жители е сравнимо с броя на войниците в руската армия (по официални данни).

Още: Руска провокация на границата с Естония

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес