Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

New York Times: В Украйна се създава оръжието на бъдещето - роботите убийци

02 юли 2024, 21:00 часа
Реклама

В Украйна с бързи темпове се създават оръжията на бъдещето. И те дори вече се използват на бойното поле. Желанието да се надхитри врага и огромните потоци от инвестиции превърнаха Украйна в Силиконовата долина за автономни дронове и други оръжия с участието на изкуствения интелект (ИИ). Така е поставено началото на ерата на роботите убийци.

Стюарт Ръсел, професор от Калифорнийския университет в Бъркли, предупреди за опасностите от използването на ИИ като оръжие: "Ще се появят оръжия за масово унищожение, които са евтини, мащабируеми и лесно достъпни на оръжейните пазари по света", пише в свой материал New York Times.

Но Украйна в момента не страда от такива опасения, тъй като се надпреварва с Русия в създаването на нови оръжия. Новите технологии могат да й дадат безценно предимство във войната. 

Още: Украинската армия ще освободи Беларус за 3 дни: Бивш руски вицепремиер (ВИДЕО)

Войниците са кът - затова ни трябват роботи

"След като стигнем до точката, в която няма да имаме достатъчно хора, единственото решение е да ги заменим с роботи", изтъква един от разработчиците, който е и съосновател на компанията Saker.

"Широко достъпният и лесен за използване софтуер, мощните алгоритми за автоматизация и специализираните чипове с ИИ тласнаха смъртоносната надпревара на иновациите в неизследвана територия, подхранвайки една потенциална нова ера на роботи убийци", се посочва в статията.

Най-модерните версии на технологията, която позволява на дронове и други машини да работят автономно, използва ИИ, който борави с големи количества данни, за да идентифицира модели и да взема решения. Част от разработките вече се използват на бойното поле, а други са в процес на тестване.

Картината на близкото бъдеще вече е ясна

В многобройни интервюта с украински предприемачи, инженери и военни вече се появи картината на близкото бъдеще, когато рояци автономни дронове ще координират атаките, а картечници с компютърно зрение ще елиминират автоматично войниците. Разработват се и по-странни творения, като кръжащ безпилотен хеликоптер с картечници, посочва изданието.

Още: Bloomberg: Русия пращала подводници близо до Великобритания по време на войната в Украйна

Тези оръжия са по-груби като изработка от скъпите военни системи, произведени, например, в САЩ или Китай, но имат по-ниска цена и голяма наличност.

Автономните дронове, например, вече са много търсени - дронът на практика лети сам, операторът само фиксира целта и оставя устройството само да свърши останалото.

Футуристичните оръжия

В цяла Украйна изникнаха импровизирани фабрики и лаборатории за създаване на дистанционно управлявани дронове с всякакви размери - от летателни апарати за дълги разстояния и атакуващи катери до евтини дронове камикадзе. Много от тях днес са предшественици на машини, които в крайна сметка ще действат самостоятелно, пише изданието.

Още: Путин: Искам в ударни срокове Русия да е сред най-роботизираните икономики, трябват ни спешно 100 хил.робота (ВИДЕО)

Един от примерите за такова футуристично оръжие е самонасочващата се "Уоли" (наречена така заради приликата си с едноименния робот на Pixar), която работи с контролер за PlayStation. Това оръжие може автоматично да елиминира цел на разстояние до 1000 метра и е едно от няколкото подобни, които се използват на предните линии на фронта - снабдени с изкуствен интелект за автоматично проследяване и стрелба по цели.

Още: Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес