Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фицо унищожи обществената телевизия на Словакия и създаде нова, слага свой човек за директор

02 юли 2024, 16:55 часа
Реклама

След серия от скандали и протести на журналисти, които не доведоха до нищо съществено, в Словакия заработи нов телевизионен оператор – STVR. Така досегашната обществена радио- и телевизионна компания беше официално заличена и заменена от държавна медия.

През уикенда президентът Петер Пелегрини подписа закона за телевизията, приет от мнозинството в парламента. А законодателният орган е контролиран от партията на премиера Роберт Фицо – SMER – и нейните партньори. В неделя вечерта законът набързо бе публикуван в Държавен вестник, за да се изпълни условието да влезе в сила в понеделник, 1 юли.

Опозицията обяви, че ще обжалва закона в Конституционния съд на страната.

Още: Парламентът на Словакия подкрепи спорен план за преструктуриране на общественото радио и телевизия

Как се стигна дотук и защо има протести?

На 20 юни словашкият парламент прие в извънредна процедура спорния Закон за медиите. За него гласуваха 78 депутати от общо 150 - всички представители на управляващата националистическо-популистка трипартийна коалиция. Опозицията бойкотира гласуването. Така RTVS стана STVR - Словашка телевизия и радио.

Снимка: Роберт Фицо, Getty Images

Новият закон обаче не въвежда само ново наименование на радиото и телевизията. "Опасяваме се, че новият закон има само една цел - да контролира какво ще се излъчва", казва журналистката от RTVS Сона Вайсова пред германската информационна агенция KNA. Според нея натискът на правителството на Фицо не се ограничава само до обществените медии - той засяга частните телевизии и вестници, както и културните институции.

Още: "Изтребители за Украйна - това е държавна измяна": Фицо поиска разследване на бивш министър

"Днес парламентът окончателно премахна свободните обществени медии", заяви след гласуването на закона ръководителят на най-голямата опозиционна партия "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка. "От 1 юли RTVS беше заменена от послушната и укротена STVR", тълкува решението по-късно той.

Германската асоциация на журналистите (DJV) също изрази загриженост. "Разпускането на обществената телевизия е сериозно нарушение на основните ценности на Европейския съюз", заяви председателят на DJV Мика Бойщер. Той призова Европейската комисия да започне процедура срещу Словакия, пише Deutsche Welle.

Още: След Вучич: И Фицо помага със снаряди на Киев. Путин иска повече, отколкото има в Украйна (ВИДЕО)

Фицо и войната му срещу медиите

Медиите, които критикуват политиката на Фицо, отдавна са трън в очите на министър-председателя. Той и неговата социалдемократическа партия SMER следват открито националистически курс. В трипартийното му правителство участва и ултрадясната Словашка национална партия (SNS). Фицо и други членове на правителството използват агресивна реторика. Те казват, че RTVS е "антисловашка" и участва в "незаконни" дейности. Остава обаче неясно какво се има предвид под това.

В същото време обществената телевизия в Словакия досега се радваше на висок рейтинг от населението. Институт "Медиана СК" потвърди това в представително проучване само преди няколко седмици. Сред повече от 2000 анкетирани словаци на възраст между 14 и 79 години почти 30% оценяваха RTVS като най-обективната медия в Словакия. Частният новинарски канал TA3 е предпочитан от 17,6% от хората, а частният телевизионен канал Markiza, който също е засегнат от цензурни мерки - от 16,6%.

Още: Либералната опозиция победи Роберт Фицо на евроизборите в Словакия

Лост за премахване на настоящия директор

Новият медиен закон е и лост за властите да се отърват от сегашния директор на телевизията Любош Махай. Той е на поста генерален директор на RTVS от 2022 г., а мандатът за тази позиция е пет години.

Наследникът му ще бъде назначен от 9-членна комисия. Тя се състои от четирима членове на правителството и петима депутати - и тук коалицията на Фицо има малко мнозинство. Новият главен изпълнителен директор вероятно трябва да работи под ръководството на правителството. Това не би било възможно без премахването на RTVS.

Чуват се и гласове, че от министерствата в Братислава е било поискано да бойкотират RTVS.

Още през април словашките журналисти излязоха на протест. Много от тях се облякоха в черно и така се появиха в ефир.

Още: Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Тогава Махай заяви, че е "особено загрижен за огромния натиск и намесите, които могат да засегнат всички сфери на обществените радио и телевизия". Той също така изрази опасения, че новата етична комисия "ще придобие компетенции извън правомощията си" и че "вътрешната свобода на редакторите на RTVS ще бъде застрашена".

"RTVS няма да бъде държавна медийна институция. Тя обаче ще попадне под пряко политическо влияние", предупреди преди месеци генералният директор.

Още: Роберт Фицо: Прощавам на стрелеца, но опозицията се опита да ме убие по политически причини (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес