Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивша съпруга на руски милиардер спечели дело в Лондон

21 април 2021, 15:15 часа
Реклама

Бившата съпруга на руски милиардер спечели британско съдебно дело срещу сина си, когото обвинява, че е помогнал на баща му да скрие активите си по време на ожесточената битка за развод, съобщи АФП.

Върховният съд на Англия и Уелс през 2016 г. присъди на Татяна Ахмедова 41,5 процента от състоянието на Фархад Ахмедов, възлизащо на над 1 милиард долара. Но тя каза, че 65-годишният бизнесмен Ахмедов е скрил част от активите си с помощта на 27-годишния им син Темур Ахмедов и твърдял, че й дължи около 70 милиона британски лири.

Темур Ахмедов поиска от занимаващата се с бракоразводни дела част на Върховния съд в Лондон да отхвърли исковете й срещу него, но съдия Гуинет Ноулс отсъди в полза на майка му.

"Днешното решение е неизбежното заключение, предвид факта, че Фархад не се е държал почтено на първа инстанция", заяви в изявление базираната в Лондон Татяна Ахмедова.

Говорител на Темур Ахмедов заяви, че той „никога не се е стремял да вземе страна или да се замеси, но неизбежно се е оказал всмукан във водовъртежа на ожесточен семеен спор.

„Последващите му действия са били мотивирани единствено от желанието му да прекрати войната между родителите си. Въпреки че той по същество не е съгласен с това решение, той би сметнал, че цената си заслужава да бъде платена, ако доведе до разумно споразумение между родителите, които и двамата обича."

Роденият в Азербайджан Ахмедов стана сенатор в Русия, след като спечели парите си в нефт и газ. Той участва в списъка на правителството на САЩ за руския бизнес и политически елит за 2018 г.

По-рано на съда бе казано, че Ахмедов е прехвърлил яхта и колекция от произведения на изкуството в собственост на тръстове в Лихтенщайн в това, което Ахмедова определи като "стратегия за укриване".

Той купи 115-метровата яхта - MV Luna - от собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович. В писменото си решение съдия Ноулс цитира руския роман „Анна Каренина“.

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по свой начин“, каза тя.

„С извинения към Толстой, но семейство Ахмедови е едно от най-нещастните, които някога са се появявали в съдебната ми зала.Въпреки че случаят се отнася до богатство, за което повечето могат само да мечтаят, това е - в основата си - пряк случай, в който след развода им съпругата се стреми да възстанови това, което й се дължи от съпруг и неговите пълномощници, които , твърди се, са направили всичко възможно, за да поставят пари извън обсега й. "

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес