Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгарците вече виждат Украйна като по-голяма заплаха отколкото Русия

05 юли 2024, 13:38 часа
Реклама

Преобладаващата част от унгарците вече смятат Украйна за по-голяма заплаха за страната им отколкото Русия. Това показват данните от проучване на аналитичния център Policy Solutions, проведено между 1 и 9 март сред 1000 граждани на страната и цитирано от унгарското издание Telex.

Участниците в анкетата са посочили Украйна като най-голямата заплаха за страната им (51%), следвана от Русия (46%), Китай (34%) и САЩ (34%).

Влошаване на нагласите спрямо Украйна

Това е значителна промяна в сравнение с данните от миналата година, пише изданието, когато унгарците все още са възприемали Русия като най-голямата заплаха, с 12 процентни пункта повече от Украйна. Според изследователите нагласите спрямо Украйна са се влошили през последната година и това важи за всички респонденти независимо от техните политически пристрастия.

Според една четвърт от унгарците (27%) би било в интерес на Унгария да се сближи повече с Русия и да се отдалечи от Европейския съюз. В същото време близо половината анкетирани (43%) все още отхвърлят по-тясното сътрудничество с руснаците.

Също така в сравнение с изследването от 2023 г. се наблюдава допълнително влошаване на отношението към украинските бежанци. През пролетта на 2024 г. само 17% от анкетираните отговарят, че биха се почувствали добре, ако украински бежанци се преместят да живеят в съседство, докато всеки втори респондент (49%) би се почувствал зле от това, разкрива проучването.

От данните също така се вижда, че НАТО остава важно за унгарците. Мнозинството (61%) смята членството в Алианса за полезно. 

Ако Русия нападне някоя от балтийските държави, унгарците са готови да изпратят войски

При хипотетичен сценарий на нападение на Русия срещу някоя от балтийските държави, три четвърти от унгарците (76%) отговарят, че страната им трябва да изпрати войници, за да защити своя съюзник. Седем от десет проправителствени избиратели (71%) са съгласни с това твърдение. Сред опозиционните избиратели този процент достига 85%.

При обратния вариант, тоест, ако Русия нападне Унгария, какви действия може да се очакват от НАТО, 82% от анкетираните отговарят, че очакват Алианса да се притече на помощ на Унгария.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес