Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Змия и смок - кое какво е?

08 декември 2023, 08:08 часа
Реклама

Странно или не, змиите всъщност са полезни за екосистемата, защото контролират популацията на вредители като плъхове, мишки, насекоми. Срещу змиите обаче и хора, и животни са уязвими, особено когато влечугите са преминали случайно или са си намерили постоянно място в двора. Съгласете се и с друго - срещу змиите всички в известен смисъл сме равни. Ще попитате защо – много просто - те не избират дворовете ни по определен критерий. Срещу змиите и потребностите им не е на дневен ред дали имате красив двор, шезлонги или беседка. Влечугите са около дома ви, защото следват плячката си...

Реклама

Змиите в природата са важен вид. Но в или близо до дома змиите може да са вредители. Смоковете обаче - като част от семейството на змиите, може да са много полезни.

Ако покрай зида или оградата на двора е влажно или мокро и има висока растителност, няма да има пепелянки, защото те не харесват тази среда, но смоците не обичат сухо и напечено място, така че колкото е по-окосена тревата и напечен района, толкова е по-малка вероятността да се появи смок. Те обичат малко по-влажни места.

Още: Знаете ли къде се скриват змиите през зимата?

Смокът мишкар предпочита стари широколистни и смесени гори. Активен е през деня, като добре се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, птици, яйца. Това е вид, който се среща в България, не е отровен, но има силна захапка.

Смокът стрелец обитава степни и скалисти местности, храсталаци и редки гори, както и обработваеми земи. Активен е през деня, като добре се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, гущери, други змии, дребни птици.

Причината змиите да присъстват в дворовете са благоприятните условия за тях - наличието на подходящи скривалища и храна. Много постройки имат голям брой гнезда на мишки и плъхове, до които дори и котка не може да се добере. За сметка на това едрите смокове, като големия стрелец и смока мишкар, са експерти в областта, с други думи - осигуряват безплатна услуга на екстерминатор.

Внимание! Змиите се размножават през април-май. Ако срещнете яйца в дупки или на скрити места през този период, най-добре не ги докосвайте, защото има голяма вероятност майката да е наблизо.

Още: Колко е дълга най-голямата змия в България

Най-добрият вариант за човека, за да няма проблем със змиите, е да ги приеме, но това е нещо, което хората най-егоистично отказват да правят.

Най-големият смок в България – ето колко е дълъг

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес