Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези 10 грешки в прането, които прави всяка домакиня

03 юли 2024, 21:24 часа
Реклама

Благодарение на пералните машини ежедневието ни се превърна в приказка, за която нашите майки не са и мечтали. И в домашните задължения не са останали никакви мъдрости: натискате бутоните, цялата останала техника върши работата сама. Но дори и тук все още допускаме някои грешки. Събрахме 10 от най-често срещаните грешки при прането, които най-често се допускат от домакините.

Незакопчани дънки

И всякакви други дрехи с ципове. Това е опасно, защото зъбците на ципа могат да хванат неща от тънка материя, например трикотажна рокля или риза, и да оставят надупчвания по тях. Затова циповете задължително трябва да се закопчават до самия връх.

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Пране на чифт чорапи

И после се чудят защо след изпиране остава само един чорап от чифт. Понякога изглежда така, сякаш машината взема данък за прането на чорапи. Но можете завинаги да забравите за търсенето на чифт чорапи, ако преди пране ги поставите в специална торбичка от мрежест плат. Основното нещо е да се уверите, че тя не е натъпкана прекалено плътно.

Изсипване на твърде много прах

Колкото по-голяма, толкова по-чиста - това е логиката на някои домакини. Тя има два недостатъка: първо, тя е скъпа. И второ, не работи по този начин. Измиването няма да стане по-ефективно само защото вместо една мерителна лъжица прах сме изсипали две. Напротив, допълнителната пяна само ще попречи на яките и маншетите да се изперат правилно. А за машината това не е твърде полезно - пяната може да се утаи във "вътрешността" на техниката, като постепенно я извади от строя.

Злоупотреба с белина

Честно казано, по-добре е изобщо да не я добавяте при пране, а предварително да накиснете зацапаните неща в разтвор с белина. Ако средствата ще са твърде много, има риск да не се изтъкат напълно от тъканта, а това е изпълнено с алергии и дразнене на кожата. Освен това агресивната употреба на белина значително намалява живота на тъканта.

Изтриване на петна

Яростното търкане на петно с надеждата да го изперете също е грешка. Ако търкате прясно петно колкото се може по-силно, има вероятност то само да се разпространи. Вместо това трябва внимателно да забършете петното с кърпа, да нанесете препарат за премахване на петна, да му дадете време да подейства и след това отново внимателно да забършете петното. И след това изпратете предмета в пералнята.

Ризи, които не се разкопчават

Ципове - закопчаване, ризи - разкопчаване. Това правило не бива да се пренебрегва, защото при пране на ризи и блузи в закопчан вид цепките на копчетата силно се разтягат, като деформират вещта.

10 тайни за перфектно пране: бельото ви ще блести от бяло

Неправилно зареждане на пералнята

Ако поставите твърде малко пране, машината ще работи на празен ход. Ако сложите твърде много пране, то няма да се изпере и машината ще подскача по пода като побеснял заек. Необходимо е да сложите толкова много пране, че между него и горната част на барабана да има 10-15 см.

Изсипване на праха в грешната тава

Логично е да се предположи, че прахът или другият перилен препарат трябва да се изсипе или изсипва в тавата, подписана с номер 1. Но не. Всъщност е необходимо да я напълните само ако използвате предварително пране или накисване.

Пренебрегвайте етикетите върху дрехите си

Ако на етикета има надпис, че вещта не може да се пере, а се нуждае от химическо чистене, тогава трябва да я занесете на химическо чистене. Или я оставете в магазина. Прането на такава вещ с голяма степен на вероятност ще я развали.

Те са подредени само по цвят

Тъмни и светли, бели и цветни - това разделяме автоматично. Но, оказва се, е необходимо да сортираме и по структурата на плата. За да постигнете максимална чистота, трябва да перете едновременно дрехи, изработени от сходни структури; например не трябва да се смесват дънки и ризи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес