Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ подправки, които трябва да хапвате всеки ден

24 март 2022, 13:20 часа

Куркума

Със своите противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, противоракови и противогъбични свойства, тя е добре известна на повечето от нас, а в Аюрведа и традиционната китайска медицина куркумата се използва за лечение на много. и най-различни болести

Подправки – ползи за здравето

Отслабване с куркума

Активната съставка в нея е куркуминът, който е антиоксидантно съединение, намаляващо възпалението и заради което куркумата е така жълта. 

Може да я сложите в салати, месни и рибни маринати, чай или домашна лимонада.

Лют червен пипер

Активната съставка на лютите чушки е капсаицинът, заради който тази подправка има лечебни свойства, освен пикантен вкус. Колкото по-люта е една чушка, толкова повече капсаицин има в нея.

В подправка се съдържат и антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предпазват клетките в организма.

Лютият червен пипер трябва да се съхранява добре, за да можете да се възползвате максимално от неговите полезни свойства.

Джинджифил

Джинджифилът отдавна се използва в Аюрведа, като се бори активно с възпаленията и болката, влияейки добре на мускулните болки и умората.

Добре влияе и на храносмилателната система, тъй като се бори с лошите бактерии в червата. Също така съединенията в него действат на подобен принцип, както противовъзпалителните средства за лечение на артрит.

Трябва да се държи далеч от топлина, влага и светлина, за да не се появят в него мокотоксини.

Канела

Позната е с това, че понижава кръвната захар при хората с диабет. Също е богата и на антиоксиданти. Има противовъзпалителни свойства, намалящи вероятността от клетъчно увреждане.

Консумирайте редовно тези подправки, ако искате да намалите СТРЕСА

Карамфил

Също е много богат на антиоксиданти, както е и с мощно противогъбично свойство.

Важно е да се отбележи само, че карамфиловото масло обаче може да е токсично, ако се прекали с него.

Розмарин

Той също може да ви помогне, имайки добри антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и също така повишава активността на ензим, премахващ свободните радикали.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес