Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои ранни симптоми се проявяват при камъни в бъбреците

05 октомври 2024, 07:30 часа

Основният симптом на камъни в бъбреците е болка в гърба, корема или отстрани. Някои други симптоми включват мътна урина, усещане за парене при уриниране и гадене.
Камъни в бъбреците са най-често срещаното здравословно състояние, свързано с отделителната система. Всяка година в САЩ има около 600 000 случая на хора, страдащи от камъни в бъбреците. Камъните представляват твърди минерални фрагменти, които могат да се образуват в бъбреците ви. Често те са достатъчно малки, за да излязат от тялото ви чрез урината. Ако са твърде големи, може да се нуждаете от медицинска помощ, за да ги разчупите или отстраните. Ако смятате ,че може да имате камък в бъбреците, незабавно потърсете медицинска помощ. Сериозните усложнения са редки, когато се обърне внимание на ранен етап, но могат да бъдат и тежки, ако не се лекуват.

Какво представляват камъните в бъбреците?
Камъните в бъбреците са твърди образувания от сол и минерали, често съставени от калций или пикочна киселина. Те се образуват вътре в бъбрека и могат да се придвижват до други части на пикочните пътища.  Камъните се различават по размер. Някои са изключително малки, а други могат да растат до няколко сантиметра. Някои камъни могат да станат толкова големи, че да заемат целия бъбрек.
Бъбречният камък се образува, когато в урината ви се натрупат твърде много определени минерали в тялото ви. Когато не сте добре хидратирани, урината ви става по-концентрирана и с по-високи нива на определени минерали. Когато минералните нива са по-високи, е по-вероятно да се образуват камъни в бъбреците.
Камъни в бъбреците се появяват по-често при мъжете, както и при хора с диабет или затлъстяване.
По-малките камъни често не причиняват никакви симптоми. Може да не забележите, че  нещо не е наред, докато камъкът не се премести в уретера - тръбата през която преминава урината, за да стигне от бъбрека до пикочния мехур. Ако камъкът е малък, той ще продължи от пикочния мехур към уретрата и ще излезе от тялото ви чрез урината. Колкото по-малък е камъкът, толкова по-вероятно е той да премине сам и толкова по-бързо ще се случи този процес.
Повечето камъни, които преминават естествено, отнемат от 31 до 45 дни. Ако камъкът не е преминал в рамките на този период, важно е да получите медицинска помощ, тъй като камъкът може да увеличи риска от увреждане на бъбреците и други усложнения.
Лекарят може да ви посъветва да пиете много вода, за да подпомогнете този процес. Може също да ви накара да прецедите урината си, за да хванете камъка. Анализът на камъка може да помогне за определяне на основната причина.

Какви са симптомите на камъни в бъбреците?

Още: Кои ядки са най-полезни за бъбреците

1. Болка в гърба, корема или отстрани
Болката при камъни в бъбреците, известна още като бъбречна колика, е една от най-мъчителните болки, които човек може да изпитва. Някои хора, които са имали камъни в бъбреците, сравняват тази болка с раждане или намушкване с нож. Болката е достатъчно силна, за да отчита повече от половин милион посещения в спешните отделения всяка година. Обикновено болката започва, когато камъкът се придвижви в тесния уретер. Това причинява запушване, което води до натрупване на натиск в бъбрека. Натискът активира нервни влакна, които предават сигнали за болка към мозъка. Болката в този случай често започва внезапно. Докато камъкът се движи, болката променя местоположението и интензитета си. Обикновено ще почувствате болката отстрани и отзад, под ребрата. Може да се излъчва към корема и областта на слабините, докато камъкът се движи надолу през пикочните пътища.

2. Болка или парене по време на уриниране
След като камъкът достигне кръстовището между уретера и пикочния мехур, ще започнете да изпитвате болка, когато уринирате. 

3. Спешна нужда от уриниране
Необходимостта да отидете до тоалетната по-спешно от обикновено е друг знак, че камъкът се е преместил в долната част на пикочните ви пътища.

4. Кръв в урината
Кръвта в урината е често срещан симптом при хора с камъни в бъбреците. Този симптом се нарича още хематурия. Кръвта може да бъде червена, розова или кафява. Понякога кръвните клетки са твърде малки, за да се видят без микроскоп, но вашият лекар може да изследва урината ви, за да види дали тя съдържа кръв.

5. Мътна или миризлива урина
Урината на здрав човек е бистра и няма силна миризма. Мътната или миризлива урина може да е признак на инфекция в бъбреците или друга част от пикочните пътища.

6. Често уриниране с малки количества
Големите камъни в бъбреците понякога засядат в уретера. Това запушване може да забави или спре потока на урината. Ако имате запушване, можете да уринирате малки количества всеки път, когато отидете. Ако уринирането ви внезапно прекъсне, е друг признак за спешна медицинска помощ.

7. Гадене и повръщане
Обичайно е хората с камъни в бъбреците да имат гадене и повръщане. Тези симптоми се появяват поради споделени нервни връзки между бъбреците и стомашно-чревния тракт. Камъните в бъбреците могат да задействат нерви в стомашно-чревния тракт, предизвиквайки разстроен стомах. Гаденето и повръщането също могат да бъдат начинът, по който тялото ви реагира на силна болка.

8. Треска и втрисане
Това са признаци на инфекция в бъбрека или друга част от пикочните пътища. Това може да бъде сериозно усложнение на камъни в бъбреците. Може да е признак и за други сериозни проблеми, освен камъни в бъбреците. Всяка треска с болка изисква спешна медицинска помощ.


източник: https://www.healthline.com/health/symptoms-of-kidney-stones#risk-factors

Още: 5 продукта, които ще зарадват вашите бъбреци

Ако някое от тези 8 неща се отнася за вас, не очаквайте здрави бъбреци

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес