Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се изненадате от ефекта: Ето как да приготвяте правилно шипки

05 октомври 2024, 08:00 часа

Шипката е плод, чийто сезон продължава от август до края на октомври. През този период плодовете са най-полезни - много хора ги събират, изсушават ги и след това правят отвари.

Кой трябва да пие шипка - ползите и вредите от плода

Първото нещо, с което шипката е полезна, е благотворното въздействие върху клетките на организма, което намалява риска от рак. Освен това инфузията от шипка е в състояние да премахне камъни в бъбреците, да подобри състоянието на човек със заболяване на жлъчката, а също така има мощно тонизиращо действие.

Още: Шипките подобряват зрението и укрепват имунитета

Важно е да се обърне внимание и на това как се отразява на организма на момичетата шипката - ползите за жените от този плод са невероятни:

- подобрява работата на вътрешните органи;
- нормализира обмяната на веществата;
- намалява сухотата и лющенето на кожата;
- стабилизира отделянето на подкожни мазнини;
- укрепва косата, прави я гладка и блестяща.

Невероятно полезна е и шипката при бременност - тя свежда до минимум шансовете за анемия при бъдещата майка, помага за по-лесното понасяне на токсикози, стимулира имунитета и като цяло позволява осезаемо по-лесно да премине периодът на износване на бебето.

Препоръчваме на жените да варят и на съпрузите си шипка - ползите и вредите за мъжете от нея също са прости и ясни. Предимството на такава отвара е, че бързо лекува заболявания на пикочно-половата система, намалява холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Още: Какви са ползите от отвара от шипка и как да я варите правилно?

От това, което лекува особено добре шипката, е простатит и всякакви проблеми с мъжкото здраве. Вредата от шипката ще се усети само ако превишите дозата и пиете отварата неконтролируемо.

Кой не може да пие шипка - противопоказания

Ако се придържате към народните методи за лечение на болести и укрепване на организма, то определено трябва да знаете как не е позволено да се пие шипка. Тя е категорично противопоказана за хора, които имат:

- гастрит или язвена болест на стомаха;
- високо ниво на киселинност в стомашно-чревния тракт;
- панкреатит;
- каквито и да било алергии;
- кръвни съсиреци в кръвоносните съдове;
- ендокардит.

Още: Билката, която помага при болни бъбреци, импотентност и Алцхаймер

Важно е да използвате шипкова отвара в дозите, препоръчани от лекарите, в противен случай можете сериозно да навредите на организма си и да получите проблеми, които не сте имали преди - от изтъняване на зъбния емайл до запек.

Възможно ли е да се пие всеки ден шипка - оптимални дози

Ако не знаете дали можете да пиете шипки през нощта и по колко на ден е безопасно да пиете отвара - не забравяйте, че СЗО препоръчва максимум 10 плода на ден. Това е количеството, необходимо за ежедневна употреба, и в никакъв случай не трябва да се надвишава нормата.

Как да приготвяме шипка в тенджера - рецепта

Не е трудно да се приготви отвара за укрепване на имунитета, можете както да сварите шипки в термос, така и да вземете за тази цел всеки друг подходящ съд. За настойката са ви необходими:

- 150 г сушени шипки;
- един литър и половина вода;
- половин портокал;
- 2 супени лъжици мед;
- две пръчици канела;
- карамфил на вкус.

Поставете плодовете в тенджера, залейте с вода, оставете да заври и варете на слаб огън 25 минути. Когато шипките потънат на дъното на тенджерата, добавете портокала, карамфила и канелата, нарязани на кръгчета. Разбъркайте, отстранете отварата от котлона, покрийте с капак и оставете да кисне 10 минути. Когато сварените шипки изстинат, добавете меда, разбъркайте отново и налейте в чаши.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес