Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде се намира най-голямото пристанище в Европа?

20 октомври 2023, 10:42 часа
Реклама

Най-голямото пристанище в Европа е Ротердам, Нидерландия. Макар че през Втората световна война нидерландският град е разрушен до основи, процъфтява през следващите десетилетия благодарение на постепенното премахване на пречките пред търговията между страните в Европейския съюз. Според Световния икономически форум пристанищната инфраструктура на Нидерландия е най-добрата в целия свят. 

Реклама

Размери

Пристанището е с обща дължина 42 км и е разположено на площ от 105 кв. км. Разполага с 5 нефтени рафинерии, 11 независими терминала за нефтени продукти, 45 локации за обработка на различни химикали, 33 контейнерни терминала и друга инфраструктура.

Кое е най-голямото пристанище в света?

Пристанището е разделено на 5 района и 3 зони за корабоплаване, тук се обслужват над 40 млн. клиенти и се транспортират над 400 млн. тона стоки годишно.
Поради благоприятното си местоположение, Ротердам се превърна в главното морско пристанище на Европа.

Намира се в устите на реките Рейн и Маас, през които товарите могат да бъдат транспортирани бързо и безопасно от Нидерландия до Белгия, Франция и Германия. Повечето стоки, идващи от Азия и Америка, минават през Ротердам, за да стигнат до континентална Европа. 

Началото

В началото тук е имало малко рибарско селце на река Ротте. Малката река дава името на Ротердам и тече към река Маас в града.

В първите години на своето възникване през 14-ти век, пристанището на Ротердам е по-скоро от регионално значение, което в хода на индустриализацията се разраства.
През 19-ти век южната страна на Маас е била особено важна за развитието на пристанището. Районът „Фейенорд“ с едноименния световно известен футболен клуб, е мястото, където някога са живели повечето докери, а самото пристанище продължава да нараства от северния бряг.

Истинско събитие е откриването на Nieuwe Waterweg през 1872 г. - 20-километров участък от воден път, който свързва устията на Рейн и Маас със Северно море.

Само 10 години по-късно пристанището осигурява бързо разрастване на Ротердам. Тогава се предлагат под наем пристанищни съоръжения, товарни кранове и складови площи, които могат да се използват и на час.
Първата и Втората световни войни разрушават над една трета от пристанищните съоръжения, чиято важност нарастна във връзка с развитието на индустрията в регион Рур. През втората половина на 20-ти век, Ротердам буквално “се издигна от пепелта”.

След построяването на Еuropoort през 50-те години на миналия век, Ротердам става най-голямото пристанище в света. В района на Europoort се създават мощности за насипни товари, а най-големите кораби от този вид могат да хвърлят котва само в нидерландския метрополис, което означава, че превозват основно руда или зърно.
От 1926 до 1986 г. Ротердам е най-голямото пристанище в света.
В момента по-големи пристанища от Ротердам са Шанхай, Сингапур, Тиендзин, Гуанджоу, Нинбо.

Къде се намира най-голямото пристанище в България – Варна или Бургас?

Модерно пристанище

Днес наричат Ротердам главната порта на Европа. Това е едно от най-големите пристанища в света по отношение на оборот. Годишно над 440 милиона тона стоки минават през него. Повечето нефтени продукти, руди, пясък, въглища и контейнерни товари, се транспортират през Ротердам.
Многобройните пътни и железопътни връзки край Ротердам са още едно от предимствата на пристанището. На територията на пристанището има и малък Морски музей.

Интересни факти за Пристанището на Ротердам:

* Пристанището се помещава в сграда, която до 2008 г. се е считала за най-високата в Нидерландия.
* Много хора казват, че пристанището принадлежи на повече от една държава. Всяка година загубва националната си идентичност, защото представители на компании от цял свят идват и остават да живеят тук.
* Над 180 000 души работят тук.
* Пристанището на Ротердам е място без нощи. Работи 24 часа на ден, 9 дни в седмицата и 365 дни в годината. Всяка година тук идват над 135 000 кораба и над 4 млн. туристи, които искат лично да посетят най-голямото европейско пристанище.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес