Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Контролирайте гнева си! Само осем минути гняв могат да ви струват живота

13 май 2024, 15:45 часа

Гневът, тъгата и безпокойството могат да се различават по начина, по който влияят върху здравето на сърцето.

Ясна връзка между негативните емоции, като гняв, тъга и безпокойство, и повишения риск от инфаркт вече е наблюдавана в някои проучвания. Въпреки това, не се знае достатъчно за това как този тип емоция причинява телесни промени, които водят до възможни неблагоприятни сърдечно-съдови състояния.

Вижте още: Експерт разкрива: Кога трябва да закусваме, ако искаме да отслабнем

Д-р Шимбо и неговият екип разделиха 280 привидно здрави възрастни на групи и ги натовариха да си припомнят чувствата на гняв, безпокойство или тъга за период от осем минути, по време на които извършиха серия от измервания. Проучването включва и контролна група, която трябва да поддържа неутрално емоционално състояние в продължение на осем минути. Учените взели проби от кръвта на участниците, измерили кръвното им налягане и способността на кръвоносните им съдове да функционират. В сравнение с тези в емоционално неутралната група, субектите, които си спомнят събития, които са ги ядосали, имат намалена способност на кръвоносните си съдове да се разширяват. По-конкретно, тази способност е била два пъти по-ниска. Това достига своя връх 40 минути след задачата за гняв, след което съдовата функция се връща към нормалното.

"Въпреки че този ефект е само временен, трябва да се подчертае, че той е последвал само осем минути изпитване на гняв, което ни кара да се чудим какъв кумулативен ефект може да има гневът върху кръвоносните съдове за по-дълъг период от време. Доказахме, че ако се ядосате само веднъж, това намалява способността на кръвоносните ви съдове да се разширяват. Но какво ще стане, ако се ядосвате 10 000 пъти през живота си? Тази хронична травма на вашите кръвоносни съдове с течение на времето може да доведе до трайно увреждане и ние вярваме, че точно това се случва" - казва д-р. Шимбо и допълва:

Вижте още: Подправката, която използваме всеки ден, увеличава риска от рак на стомаха с 41%

"Хората поставят всички негативни емоции в една и съща кошница, но този резултат ми казва, че гневът, тъгата и безпокойството могат да се различават по начина, по който влияят върху здравето на сърцето и увеличават риска от инфаркт" - казва той.

Това изследване предполага, че кратките периоди на гняв могат да бъдат свързани със сърдечно-съдови заболявания. Интересно е, защото помага да се обясни нещо, което често сме виждали, каза д-р. Сюзън Арнолд, кардиолог, която не е участвала в проучването.

Тя добави, че има много данни, които преди са показали, че острият гняв увеличава риска от инфаркт, но механизмът, отговорен за това, не е напълно ясен.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес