Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако бебето ви не иска да яде?

21 февруари 2022, 06:10 часа
Реклама

Един от най-честите проблеми на родителите е да имат бебе, което не иска да яде. Затварят си устата насилствено, удрят с лъжицата, хвърлят чиниите на пода. Всичко това, когато родителите им предлагат храна, бебето превръща времето за хранене в битка.

Тези ситуации не са най-удобните, мнозина се разочароват или стресират, защото не разбират бебето и защо то не иска да яде. 

Причините за такъв проблем могат да бъдат много и напълно различни една от друга. В тази статия ще ви разкажем за възможните причини и ще ви информираме за различни съвети как да накарате бебето да се храни.

Съвети за хранене на вашето бебе

1. Разнообразно хранене

Не се стресирайте толкова, ако мъничето не иска да яде. Имайте предвид, че идва етап, в който изпитва нова храна, твърда храна. То е свикнало да кърми и това е основният му източник на енергия, с него никога няма да му липсват хранителни вещества.

Важното е да имате търпение, така че бебето да премине етапа без лоши преживявания и да разбере, че това е бавен процес.

Внимавайте да не му давате много мека храна, защото трябва да провокирате интерес към бебето и промяната на текстурата на храната може да бъде добър вариант.

2. Не стресирайте бебето

Вече преминахме през първата фаза. Нашето бебе яде това, което му даваме. Всичко е наред, докато не дойде момент, в който то вече не иска да яде нищо. Дори това, което обичаше вчера! Бебетата понякога просто си искат кърмене. Така през някои дни ще изглежда, че сме се върнали в началото на "обучението". Но те просто си искат бутилката с биберона. Това е нещо съвсем нормално, така че - спокойно.

Най-доброто нещо е да не го стресирате. В такива моменти те приемат само гърдата или шишето. Ето защо, най-доброто нещо е да им предложите това, което искат и да ги разберете. Следващия път, когато огладнее, вашето бебе отново ще яде твърда храна.

3. След една годинка "играта е друга"

На първо място, когато бебето навърши една година, всичко е различно. То вече има по-голяма нужда да изследват какво го заобикаля и все повече ще има желание за забавни дейности, отколкото да яде. 

В резултат на това той ще ви създаде впечатлението, че не яде нищо, но когато огладнее, предложете му това, което най-много му харесва.

4. Много здравословни храни

В този случай, когато се появи апетит на вашето бебе, най-добре е хладилникът да е пълен със здравословни храни, така че да се храни разнообразно и пълноценно, когато иска да яде.

5. Бъдете пример

Най-доброто нещо е да дадете пример и да ядете това, което яде вашето мъниче. Защото споделена с него храна, ще бъде най-добре и бързо възприета.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес