Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 стратегии, които работят срещу закоравели манипулатори

04 юли 2024, 20:38 часа
Реклама

Ако е невъзможно напълно да спрете комуникацията с токсичен човек, важно е да му дадете да разбере, че няма да може да ви прави номера. Психолозите препоръчват използването на няколко стратегии.

Опитните манипулатори не започват веднага да проявяват агресия - само ако не успеят да постигнат това, което искат, използвайки обичайните методи - ласкателство, полуистина, подмяна на понятия и т.н. Как правилно да реагирате на агресия, насочена към вас, ако все пак трябва да работите с човека или дори да живеете под един покрив с него.

Фразите, които издават, че някой човек е манипулатор

1. Запазете спокойствие

Гневът и яростта често се превръщат в обиди и унижение на други хора - загубил самообладание, манипулаторът е способен да доведе до отчаяние всеки. Когато човек не успее по начина, по който иска, той е готов да къса и да хвърля и няма да се спре буквално пред нищо.

Трябва да сте подготвени за всякакви „обрати“ от негова страна: клевети, заплахи, настройки и т.н. Представете си, че сте непоклатими като скала по време на буря и никога няма да мръднете от позицията си, без значение колко манипулаторът „клати лодката“. Не поемайте отговорност за емоциите и поведението на човека и се опитайте да не се заразите сами от тях. В отговор на всички обвинения насочете стрелите към него.

2. Разграничете се

Осъзнавайки, че няма да получи това, което иска, манипулаторът ще започне да играе ролята на нещастна жертва. В разговори с колеги, приятели, роднини той ще ви представи като кръвожадно чудовище, което го е обидило, измамило, изоставило и нагласило.

Не участвайте в тази сложна игра, не се оправдавайте, обяснете на манипулатора, че не носите отговорност за собствените му решения. Отделете се от него, неговите интереси от вашите собствени.

7 психологически трика за манипулиране на манипулатори

3. Поддържайте категорични граници

Ако план А на манипулатора се провали, той веднага ще прибегне до план Б, В и т.н., защото такива хора рядко се отказват и са склонни да стигнат докрай, ако трябва да постигнат своето на всяка цена. Така че се пригответе: манипулаторът ще ви ласкае, ще ви бомбардира с безсмислени обещания още по-активно. Или ще продължи, използвайки натиск и заплахи.

Тук е важно да спазвате граници, „да не се огъвате“ и да не правите компромиси, освен ако, разбира се, първоначално не сте смятали компромиса за възможен изход от ситуацията. Ако направите отстъпка, човекът ще продължи да ви използва.

4. Не променяйте решението си след известно време

Друга тактика на манипулатора е да се скриете и да направите театрална пауза. Това обаче изобщо не означава, че човекът няма да се върне при вас по-късно с нови искания и манипулации - най-вероятно той се крие, чакайки момента.

Така че не се отпускайте, бъдете готови за контраатака и не бъдете меки дори след месеци. Може да ви се струва, че човекът се е променил през това време, но най-вероятно това е далеч от истината.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес