Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-честите грешки при прането, които допуска всяка домакиня

04 юли 2024, 22:00 часа
Реклама

Съвременните перални машини значително опростиха живота ни, правейки прането много по-лесно и по-бързо. Но въпреки цялата простота, много от нас продължават да правят грешки, които могат да доведат до повреда на дрехите или дори до повреда на пералнята.

10 често срещани грешки при пране

1. Не закопчавате дънки или дрехи с ципове

Дрехите с ципове, като дънките, изискват специално внимание. Незакопчаните ципове могат да закачат и повредят други предмети в пералнята, особено тези от деликатни тъкани. За да избегнете това, винаги закопчавайте циповете докрай преди пране.

3 грешки при пране, заради които дрехите ви избледняват - спрете да ги правите

2. Пране на чорапи на едро

Домакините често се чудят защо след пране остава само един чорап от чифт. Решението е просто: поставете чорапите си в специална мрежеста торбичка преди пране. Това ще помогне да се избегне загубата им и да се опрости процеса на сортиране след измиване.

3. Прекомерно количество прах

Повече прах не винаги означава по-чисто пране. Прекомерното количество перилен препарат може да създаде излишна пяна, което затруднява изплакването и може да се утаи вътре в машината, като в крайна сметка я повреди. Използвайте препоръчителното количество прах за оптимални резултати.

4. Злоупотреба с белина

Белината трябва да се използва с повишено внимание. Излишъкът може да не се изплакне напълно от тъканта, което може да причини алергични реакции и дразнене на кожата. Вместо това, накиснете изцапаните дрехи в разтвор на белина преди пране.

5. Яростно триене на петна

Активното триене на петна може само да влоши проблема, като разнесе мръсотията. Вместо това, внимателно попийте петното с кърпа, нанесете препарат за отстраняване на петна, дайте му време да подейства и попийте внимателно отново преди измиване.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

6. Не разкопчавате ризи

За разлика от циповете, ризите и блузите трябва да се разкопчават преди пране. Копчетата, които се закопчават, могат да изкривят илиците, което ще се отрази негативно на външния вид на дрехата.

7. Неправилно зареждане на пералнята

Оптималното зареждане на пералнята е ключът към качественото изпиране. Липсата на пране ще накара машината да не работи, а претоварването ще доведе до недостатъчно почистване и износване на оборудването. Оставете около 10-15 см разстояние между прането и горната част на барабана.

8. Неправилно използване на тави за прах

Препаратът трябва да се изсипва в правилната тава. За основно пране използвайте тава с номер 2. Тава с номер 1 е за предпране или накисване.

9. Пренебрегване на етикетите на дрехите

Инструкциите за етикетите на дрехите съществуват с причина. Ако етикетът показва, че артикулът изисква химическо чистене, по-добре е да следвате тази инструкция. Неспазването на препоръките може да доведе до повреда на любимите ви неща.

10. Неправилно сортиране на прането

Сортирането на дрехите само по цвят не е достатъчно. Също така е важно да вземете предвид вида на тъканта. Едновременното пране на предмети от различни материали може да доведе до неравномерно почистване и повреда на тъканта. По-добре е дънките и ризите да се перат отделно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес