Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Популярен летен аксесоар може да съсипе здравето ви

04 юли 2024, 19:33 часа
Реклама

Говорим за обикновени слънчеви очила. Има модели, които създават само привидна слънцезащита, а всъщност съсипват очите ни и здравето като цяло.

Нека си признаем: много повече ни интересува как изглеждат слънчевите очила, отколкото как предпазват от ултравиолетовото лъчение. И разбира се, за мнозина решаващият фактор е цената. Следователно, изкушението да купите красив, но евтин фалшификат е много голямо.

Но лекарите предупреждават: спестявайки сега - по-късно ще харчите пари за лечение.

Как да разберем дали слънчевите очила имат защита?

Как слънчевите очила влияят на зрението ви?

Слънчевите очила с лошо качество, които пропускат ултравиолетовите лъчи, могат да доведат до рак. Ракът на клепачите, включително базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином, е свързан с ултравиолетово излагане. Въпреки това, не е установена връзка между излагането на ултравиолетови лъчи и други видове рак на очите.

Разбира се, нищо няма да се случи от просто „излизане“, но ако носите такива очила постоянно, рисковете от очни заболявания рязко се увеличават.

Ултравиолетовото лъчение може да причини пингуекула. Това е доброкачествена неоплазма под формата на протеиново-мастни отлагания в бялата част на окото. Друга последица от слънчевите лъчи е птеригиумът, когато повърхността на роговицата на окото е обрасла с конюнктивална тъкан.

Освен това, поради продължителното излагане на UV лъчи, зрението се влошава силно и се образува катаракта.

Слънчевите очила, които подхождат на формата на лицето ви

Как да изберем слънчеви очила?

Качествените слънчеви очила са с надпис "UV400", който може да бъде отпечатан върху рамката, опаковката или етикета. Това означава, че такива очила са в състояние да предпазят очите от UV лъчи с дължина 400 нанометра.

Вярно е, че някои модели може да имат фалшиви маркировки. Затова не забравяйте да погледнете качеството на самата маркировка, как е залепена. Между другото, много оптични магазини разполагат с фотометър - устройство, което измерва степента на защита на лещите от ултравиолетова радиация.

В допълнение, тестваните продукти ще имат сертификат. И въпреки че слънчевите очила не подлежат на задължителна сертификация, производителите и вносителите могат да преминат доброволно потвърждение на качеството.

Слънчевите очила трябва да са удобни, да стоят на мястото си и да покриват кожата около очите. Доброто прилягане ще сведе до минимум радиацията от горната, долната и страните на окото.

Не бива да се отказвате от носенето на слънчеви очила по време на слънчеви бани. Не си мислете, че покриването на очите ще ги предпази от ултравиолетовото лъчение.

Слънчевите лъчи лесно проникват през хлабаво затворените клепачи, причинявайки увреждане на очите. Затова предпочитайте да използвате шапки, очила или други средства за защита от слънцето. Равномерният тен не си струва жертвите, които правите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес