Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви промени ще настъпят в организма, ако замените кравето мляко с козе ?

19 юли 2023, 10:45 часа
Реклама

Кравето и козето мляко са здравословни млечни продукти, които е добре да присъстват в диетата на всеки здрав човек. Те съдържат ценни макро- и микроелементи. Козето мляко обаче е една идея по-здравословно от кравето и е изключително подходящо за хора, които имат храносмилателни проблеми.

Реклама

Нека видим каква точно е разликата между кравето и козето мляко и кое от двете по-подходящо за вас:

1. Козето мляко е алкално, докато кравето е леко кисело. Алкалните диети правят ph-то на урината по-алкално. Смята се, че алкалната диета може да предотврати редица болести и като цяло има благоприятно влияние върху здравето.

Пийте козе мляко, за да се предпазите от тези болести

2. В една чаша козе мляко има 140 калории и 7 гр. мазнини със скромно количество холестерол при 25 мг. или около 8% от препоръчителната дневна доза. В козето мляко има ниско съдържание на натрий и въглехидрати и високо съдържание на калций и протеини. В една чаша има около 8 гр. протеин и 30% от препоръчителната дневна доза калций.

3. Протеинът в млякото съдържа относителни количества микропротеини. Казеинът Alpha S1 е млечен микропротеин, определящ структурата на изварата и се свързва с по-голяма и по-твърда извара. Нивото на Alpha S1 казеин е с 50% по-ниско в козето мляко, тоест се образува по-мека и по-лесно разградима извара. В козето мляко има три пъти повече бета-лактоглобулин.

4. В западния свят от векове се консумира краве мляко, но в последно време е козето мляко се избира от тези хора, които се стараят да водят по-здравословен начин на живот. Те го предпочитат, защото има лесен за усвояване състав. Към днешна дата това е и най-консумираното мляко в световен мащаб. При козето мляко има по-малък шанс да се стигне до храносмилателни, дерматологични и респираторни проблеми.

Защо е важно да добавим козе мляко към менюто си?

5. И двете млека са богати на редица витамини и минерали. Козето мляко е по-богато на витамин А, D, калций и селен, докато в краве млякото има по-голямо количество фолиева киселина и витамин B12.

6. Мастните глобули в козето мляко са по-малки и имат по-голяма повърхност от тези в кравето. Те се обработват по-лесно ефикасно от панкреатичната липаза - това е ензимът, който усвоява мазнините. Нивата на мастните киселини с къса и средна верига със значително по-високи в козето мляко. Триглицеридите със средноверижни мастни киселини са отлични източници на енергия и се обработват бързо и лесно от храносмилателната система. Козето мляко е по-богато на омега-3 и 6 мастни киселини.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес