Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно се сушат домати на слънце?

01 юли 2024, 19:44 часа
Реклама

Почитателите на сушените домати и неповторимия им вкус се вълнуват от начините да ги приготвят сами, тъй като опитът им със сушените домати, предлагани в търговската мрежа, е горчив – те са жилави, скъпи, а в процеса на сушенето им чрез дехидратация са изгубени много от аромата и вкуса им.

Реклама

Домашно приготвените сушени домати са несравнимо по-добри, а начините да ги направите в дома си, от които да изберете най-лесния и предпочитан от вас, са няколко, което също е плюс. Сред тези начини има както модерни – чрез употреба на съвременните електроуреди, така и позабравени естествени методи, разчитащи на слънцето, използвани от бабите и дядовците ни в годините, в които в домовете не е имало фурни.

Как правилно се сушат домати на слънце?

Сушенето на доматите на слънце е стар и традиционен начин за приготвянето им у нас. Интересно ще бъде да разберете, че в Италия и до днес приготвят сушените домати масово само на слънце, защото са се убедили, че вкусът им е неповторим, ако ги изсушат под слънчевите лъчи и че няма фурна, която да може да замени този естествен метод.

На слънце доматите се дехидратират не само без да губят ценните си минерали и витамини, но и придобивайки сладък вкус от силата на слънчевите лъчи, което е двойна полза за здравето. Сушенето на домати на слънце не е трудно и не се изискват нито опит, нито специално оборудване, за да се справите. Вижте рецептата как правилно се сушат домати на слънце.

Бърза и лесна рецепта за най-вкусните сушени домати

Необходими продукти:

  • домати, естествено, като е важно да не са с вкус на пластмаса и лишени от аромат, качеството на изходния продукт е в основата на пленяващите сетивата сушени домати, те трябва да са здрави, узрели и вкусни,
  • морска сол – супена лъжица за килограм домати,
  • захар, чиято роля е на консервант, но солта помага да се съхрани червеният цвят на доматите – супена лъжица за килограм домати,
  • билки и подправки за още по-изкушаващ вкус – риган, босилек, чесън, които изключително подхождат на доматите – по супена лъжица от всяка подправка за всеки килограм домати.

Имайте предвид, че при сушенето се губи 90% от теглото на доматите. Ако са ви нужни 100 гр. сушени домати, пригответе си килограм сурови. Останалите 900 гр. се губят по време на сушенето, защото доматите съдържат много вода, която се губи.

Начин на приготвяне на сушени домати:

1.       Доматите се измиват щателно и се нарязват на приблизително еднакви по големина кръгчета или елипси. Нареждат се в съда, в който ще се сушат, като на дъното му се слага хартия за печене. Ако домакинята разполага със скара, може да ги реди върху нея – това е оптималният и идеалният вариант при сушене на домати на слънце. Подходящи са и тави или други големи плоски съдове, които лесно трябва да могат да се пренасят на терасата на слънце през деня и да се прибират също така лесно и бързо.

2.       Така подредените в съдовете домати се поръсват със солта и захарта и се оставят на слънце през деня на двора, терасата, верандата и т.н., като вечер и във влажно време е добре да се прибират вътре в дома. Необходима е обикновено около седмица, за да се превърнат сочните зрели сурови домати в ароматни сушени изкушения. подходящи за салата, паста и пица.

На кого не се препоръчва да консумира сушени домати?

Какво друго трябва да имате предвид при сушенето на домати?

Освен как правилно се сушат домати на слънце е важно да знаете и кога е точният момент за приготвянето им както и как правилно се съхраняват. Имайте предвид, че при приготвянето на сушени домати е важно да изберете точния момент за сушенето им – горещо време с много слънце, поради което месеците юли и август са най-подходящи, за да заредите избата с превъзходни сушени домати. Това са и месеците, през които на пазара се предлага голямо разнообразие от вкусни и ароматни български домати, подходящи за сушене.

Съхраняването на сушени домати също има своите тънкости и е важно да се извършва правилно, за да се запазят по-дълго. Удачни са няколко различни начини на съхраняване – в зехтин, в хартиена торбичка, във фризера, като естествено вкусът леко се различава, което е разбираемо, като се има предвид, че се добавя зехтин при един от начините за съхраняване, а  при другия се извършва замразяване.

Ако времето не е горещо или нямате търпение да чакате да съхнат под слънчевите лъчи, може да използвате фурна на режим „загряване с конвекция“, при който загрява до 70-80 градуса.

Кой метод ще изберете, зависи от вкуса ви, климата и времето.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес