Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитър трик да свалите кръвното бързо и без хапчета

02 август 2021, 10:55 часа
Реклама

Ако сте предразположени към хипертония, винаги трябва да имате предписаните от вашия лекар лекарства. Ако те не са с вас по някаква причина или подвижността на налягането не е типична за вас и покачването е настъпило внезапно - на първо място, трябва да измерите стойностите на кръвното.

Реклама

Ако скокът на налягането надвиши 40 единици, трябва незабавно да се обадите на спешна помощ, да легнете с повдигната глава на възглавница и да поставите студено на краката си и топло на челото. Това ще помогне за намаляване на главоболието, както и за избягване на състояния преди инфаркт и инсулт.

Ако налягането не се е повишило много, но се чувства като неразположение, можете да го намалите сами и без лекарства.

Основни техники:

1. Топло + студено

Това е основната и най-ефективна техника, описана по-горе. Трябва да легнете, като свалите стягащите ви дрехи, да поставите топъл компрес на челото си и торбичка с лед на краката си.

2. Масаж

Триещите движения трябва да масажират зоната на яката (врата, раменете, основата на главата), след това гърдите и корема. След масажа трябва да легнете.

3. Контрастни вани за крака

Краката се потапят последователно в студена и гореща вода за по 2-3 минути. Процедурата завършва за 20 минути със студена вода.

4. Гореща баня за ръце

Ръцете трябва да бъдат потопени в умерено гореща вода за 10-15 минути.

5. Разходка

Ако времето не е горещо и покачването на налягането е малко, можете да излезете на чист въздух, да седнете на пейка. Във всеки случай е необходим приток на чист въздух - премахнете стягащото облекло, отворете прозорец и т.н.

6. Задържане на дъха

Тази техника се използва за резки, но малки скокове на кръвното налягане. Дишането се забавя до 8-10 броя, за 2-3 минути. Процедурата трябва да се прекрати, ако започне замайване. След това трябва да легнете и да останете в покой 10-15 минути.

7. Лека струя гореща вода

Методът се използва и за лек скок на налягането. При силно покачване на кръвното налягане, в никакъв случай не се навеждайте. Лека струя гореща вода се насочва към тила за 5-7 минути.

8. Компрес с ябълков оцет

Марля или друга естествена тъкан се навлажнява с ябълков оцет и се нанася върху краката за 10-15 минути.

9. Диуретик

От нелекарствените продукти добър диуретичен ефект имат чаят от липа и боровинка, чай от плодове от шипка и листа от мечо грозде и бульон от магданоз.

10. Пийте вода с лимон и мед

200-250 мл минерална вода се смесва с 1/2 лимон и лъжица мед.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес