Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9-те храни, които свалят кръвното и предотвратяват риска от инсулт 

09 март 2022, 13:00 часа
Реклама

За съжаление, статистиките сочат, че с всяка година пострадалите от инсулт значително се увеличават, а рисковата възраст се намалява. Така че можем да твърдим, че никой не е „подсигурен“. Редица фактори могат да повлияят за предизвикването на това състояние, но и много наши навици ще ни предпазят от болести и проблеми. Като значим такъв отбелязваме здравословното хранене. Кои 9 храни влияят на високото кръвно налягане и понижават риска от инсулт, прочетете в следващите редове.

Реклама

Кейл

Така нашумелият кейл всъщност не е само модерна тенденция, но и има значителни ползи за нашето здраве. Богат е на магнезий, а знаем, че той е важен за здравето на нашето сърце.

Банани

Бананите са богати на калий, а ако поддържаме нивата на калий в организма винаги в норма, намаляваме риска от инсулт с цели 24%. Калият се грижи за регулирането на инсулина, който пък нормализира нивата на кръвното налягане. 

Тиквени семки

Също като при кейла, тиквените семки съдържат солидно количество магнезий и могат да понижат риска от инсулт с 22%.

Нискомаслено мляко

Млечните продукти са богати на магнезий, калий и калций и са необходими за здравето на нашата сърдечно-съдова система.

Горски плодове

Горските плодове са отлични антиоксиданти, които имат хиляди ползи за цялостното ни здраве, включително и за сърцето ни.

Сладки картофи

Още един полезен продукт, който е пълен с антиоксиданти и може да ни предпази от натрупване на плаки по съдовите стени.

Черен боб

Черният боб не среща много фенове в кулинарията, но пък ползите му за здравето ни са големи. В неговия състав откриваме значително количество фибри, а те са от елементите, които са „врагове“ на сърдечно-съдовите проблеми, от които е и инсултът.

Сьомга

Това вкусно морско ястие е сред най-богатите на омега-3 мастни киселини, предпочитано и препоръчвано за редица здравословни проблеми и хранителни режими. За омега-3 мастните киселини се смята, че могат да понижат риска от инсулт с 6-12%.

Тъмен шоколад

Странно ли ви се струва? Всъщност черният шоколад е богат на флавоноиди, а тези вещества, подобно на омега-3 мастните киселини и магнезия, също могат да намалят рисковите фактори за появата на инсулт.

За да предотвратим голяма част от заболяванията на сърцето е важно да се храним добре и балансирано, да избягваме твърде преработените храни и прекалено мазните, да следим редовно нивата на кръвното налягане, холестерола и т.н., за да можем да отреагираме навреме на появил се дисбаланс в тялото ни. Редом със здравословното хранене, спортът също ще намали рисковете за много болести.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес