Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Все по-млади хора заемат лидерски позиции

19 януари 2023, 14:27 часа
Реклама

Времето на стереотипите си отива безвъзвратно и това с пълна сила важи и за пазара на труда. Интересен нов анализ на компанията за подбор на висши ръководни кадри Wyser ясно показва, че тенденциите вече са променени - технологиите и турбулентните бизнес условия извеждат на преден план много по-млади лидери.

Нова ера, изискваща нов тип лидер

Какъв е стереотипът за лидер? Обикновено си представяме човек във втората половина от живота си. Все още повечето главни изпълнителни директори и политически лидери са във възрастовия диапазон от средата на 50-те до 70-те години. Но това се променя. Нарастващ брой компании, от стартиращи до мултинационални, се управляват от лидери в 40-те, 30-те и дори 20-те си години.

Какви са причините за тази очертаваща се тенденция? И какви стъпки можете да предприемете, за да подобрите уменията си и да ускорите кариерата си, така че да можете да се присъедините към редиците на бъдещите нови лидери?

Докладът на Wyser изследва социалните и икономически промени зад тази нововъзникваща тенденция, разкрива уменията, които фирмите търсят от своите лидери, и споделя прозренията и опита на тези, които оглавяват това ново движение.

Защо лидерите стават все по-млади?

В световен мащаб 53% от мъжете и 55% от жените казват, че са започнали да управляват хора преди да навършат 30 години. (източник: Startus)

По света вече има множество примери за млади хора, ръководещи политически, социални и икономически движения и оспорващи начина, по който „нещата винаги са били правени“. Тази тенденция навлиза все повече и в заседателните зали на бизнеса.

Ето някои от причините:

Възходът на технологичния предприемач

Появата на стотици млади и успешни основатели на технологични компании като Марк Зукерберг (Facebook), Ритеш Агарвал (OYO) и Еван Шпигел (Snap Inc.) показа, че е възможно мултинационална компания да се ръководи от главен изпълнителен директор на 40, 30 или 20 години.

Университетите – оранжерии на бизнеса

Технологиите дадоха възможност на младите хора да усъвършенстват своите таланти, да създадат бизнес, да изградят отличителни марки и продукти и да създадат впечатляващи професионални мрежи, преди дори да са завършили образованието си, което им дава огромна преднина, когато навлязат в света на бизнеса. По този начин те получават възможност за изграждане на международна репутация.

Всеобхватността на технологиите

Умението да се използват дигитални услуги и приложения за ангажиране на клиентите и събиране на техните данни става все по-важно и е област, в която по-младите лидери, които са израснали с дигиталните технологии, имат естествено предимство.

Разбиране на иновативните технологии

Иновативните технологии и интензивната конкуренция непрекъснато променят пейзажа в секторите на медиите, технологиите и търговията на дребно. В тези непрекъснато променящи се сектори бързото израстване на главния изпълнителен директор е преобладаващо и способността да си пред другите се смята за ценно лидерско умение:

„Управителните съвети навлизат все по-дълбоко в компаниите, които направляват, за да намерят висши мениджъри, които са уверени граждани на света, смело въвеждат революционни технологии, имат доказан опит както в иновациите, така и в управлението на хора от различни култури, и могат да оперират в развиващи се и нововъзникващи пазари.“ Harvard Business Review , 2014 г.

Темпо на промяната

Технологиите ускоряват темпото на промяната и налагат внезапни корекции в стратегията и бизнес посоката. На фона на тази динамичност и непредсказуемост десетилетията опит вече не са най-ценното лидерско качество.

Изместване на фокуса от процеса към хората

„През последните години все повече се признава, че хората са най-важният актив за една компания и че трябва да се грижите преди всичко за тях. В много случаи по-младите лидери са по-интуитивни към тази промяна, към важността на работната култура, възприемане на различността и създаване на условия, които позволяват на хората да бъдат възможно най-ефективни и полезни,“ коментира Ивелина Петкова, мениджър бизнес развитие в Wyser executive search България.

Убедителният пример на младите

Новите лидери по целия свят подлагат на изпитание стереотипите за лидерство и убедително показват, че е възможно успешно да ръководиш държави и компании през първата половина от живота си.

Днешните нови лидери предизвикват статуквото и въвеждат вълнуващ нов начин на мислене, който се възприема в заседателните зали по целия свят.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес