“Градус” оптимизира и инвестира в ефективност срещу глобалната несигурност

880
“Градус” оптимизира и инвестира в ефективност срещу глобалната несигурност
Снимка: gradus.bg

Акционерите на “Градус” подкрепиха мениджмънта да не се разпределя дивидент

На 28.06.2024г. от 11 часа в Парк–Хотел “Стара Загора” Съветът на директорите на „Градус” АД проведе годишно Общо събрание на акционерите (ОСА) на „Градус” АД.

Въпреки че групата регистрира отлични резултати в първото тримесечие, ОСА не подкрепи решението за разпределение на дивидент. Припомняме, че „Градус“ АД отчете рекордна печалба за първото тримесечие на 2024г. - значителен ръст на консолидираната оперативна печалба до 15.75 млн. лв. в сравнение с 4.72 млн. лв. година по-рано. Резултатите са вследствие на оптимизациите и реорганизациите, започнати от новоизбраните в началото на 2023г. Съвет на директорите и Мениджърски съвет на „Градус“ АД.

От компанията се ангажираха, че процесите по оптимизации и преструктуриране в Група “Градус” с цел намаление на разходите и увеличаване на приходите продължават. Стратегическото предизвикателство пред мениджмънта са глобалната несигурност, нарушените вериги на доставки и стабилността на валутните пазари.

Ръководството на група “Градус” се фокусира върху повишаване на ефективността при угояване на бройлери, увеличаване на производството и реализацията на разплодни яйца, повишаване капацитета и ефективността при производството на пилешко месо и разфасовки, както и постигане на съответствие с европейските регулации за опазване на околната среда.

Предложението за изплащане на дивидент идва от Лука Ангелов, под чието ръководство като управител на дъщерното дружество “Градус-3” АД са взети решения, оценени в доклад от Мениджърския съвет за оценка като “непремерени”.

През 2022 и 2023 година под неговото управление бяха инкасирани загуби, като при дъщерното дружество "Градус-3" АД първоначалната загуба за 2022 г. е в размер на 8,5 млн. лв. Те пренесоха тежестта си и в последствие, както се съобщава в докладите за дейността към консолидираните отчети на Групата. Лука Ангелов не бе освободен от отговорност като управител на дъщерното дружество, а предложението му за изплащане на дивидент не срещна подкрепата на ОСА на компанията.

На събранието бяха приети докладите на Съвета на директорите за дейността на Дружеството през 2023 г. и регистрирания одитор за извършена проверка на годишен финансов отчет на Дружеството за 2023 г. Взе се решение за освобождаване от отговорност на членовете на Съвета на директорите на Дружеството за дейността им през 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com