Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай цензурира филм за Батман заради представяне на Хонконг в „добра светлина“

21 октомври 2022, 13:24 часа
Реклама

Прожекция на филма за Батман "Черният рицар" беше отменена в Китай след намесата на правителствени цензори, съобщиха организаторите, като отрекоха причината да е политическа.

Екшън блокбастърът от 2008 г., части от който са заснети в Хонконг, трябваше да бъде прожектиран в китайско кино на 27 октомври, но е бил заменен с "Железният човек", според уебсайта на организаторите. Промяната е направена след препоръка на градската Служба за филми, вестници и статии - орган, който проверява филмите и който през последната година получи по-големи правомощия за цензура.

Органът смята, че „нивото на насилие не е подходящо", заяви пред АФП говорител на организатора The Grounds, според когото решението "не е необичайно" и е част от процеса на лицензиране.

Сюжетът на филма разказва за китайски счетоводител, работещ в полза на престъпните банди в Готъм, който бяга в Хонконг, вярвайки, че "китайците няма да екстрадират един от своите".

В Хонконг това е най-касовият филм за 2008 г. Но по онова време от Warner Bros решиха да не искат разрешение за прожектиране на "Черният рицар" в континентален Китай заради "културната чувствителност", съобщи тогава Variety. 

От китайската Служба за филми, вестници и статии отказаха коментар.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес