Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

174 години от рождението на Иван Вазов: Народният театър със специална изложба

05 юли 2024, 13:45 часа
Реклама

Народният театър ще отбележи 174 години от рождението на Иван Вазов с откриването на изложба, посветена на живота и творчеството на писателя, както и на безмерния му принос за развитието на българския театър. Събитието е и едно от многото, посветени на 120-годишнината от основаването на театъра, съобщават организаторите. 

На 9 юли от 17:00 ч. в новото изложбено пространство на Народния театър, което се намира при Камерна сцена, ще бъде открита изложбата "Иван Вазов и театърът", чийто куратор е драматургът и писател Мирела Иванова.

Още: За новия сезон: В Народния театър започнаха репетициите на "Мрак на края на града"

За изложбата

В 14 табла изложбата проследява съдбовната взаимосвързаност между националния ни класик и националния ни театър, който носи името на Иван Вазов от 1962 г.

Снимка: Елена Страхилова/Actualno.com

Включени са афиши и снимки от Вазови творби, реализирани през годините на първата ни сцена. Включени са имената и портретите на знаменити актьори като Константин Кисимов, Руси Чанев, Стефан Гецов и Петър Попйорданов в различните си превъплъщения от "Хъшове", галерия от вечните "Чичовци", Васил Стойчев като Бойчо Огнянов в "Под игото", а също и прочутият "Борислав" от едноименната пиеса в изпълнението на Атанас Кирчев.

Изложбата "Иван Вазов и театърът" поставя и отличителен акцент върху изумителното литературно приятелство между Иван Вазов и проф. Иван Д. Шишманов – двама от най-ревностните "идеолози" на мястото и значението на Народния театър.

Откриването на изложбата ще бъде с вход свободен, а след него ще има и специално представление по случай рождението на поета – лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов "О, ти, която и да си" от Мирела Иванова на режисьора Бойка Велкова.

Билети за представлението се продават на касите на Народния театър, както и онлайн.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес