Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Риши Сунак подаде оставка като британски премиер след поражението на изборите (ВИДЕО)

05 юли 2024, 13:38 часа
Реклама

Британският премиер Риши Сунак подаде оставка като министър-председател на 5 юли - ден след като неговата Консервативна партия претърпя съкрушително поражение на парламентарните избори от лейбъристите. Водените от Киър Стармър победители свалят торите от власт за първи път от 14 години насам.

Още: Съкрушителна победа за лейбъристите: Първи данни от екзитпола във Великобритания

От Бъкингамския дворец потвърдиха, че оставката на Сунак е приета от крал Чарлз III.

"Тази сутрин достопочтеният депутат Риши Сунак бе на аудиенция при краля и подаде оставката си като министър-председател и първи лорд на хазната, която Негово величество с удоволствие прие", гласи изявлението, цитирано от BBC.

Още: Риши Сунак призна поражението на изборите

Според екзитполовете Лейбъристката партия печели 412 места от общо 650 в Камарата на общините. Това означава, че Стармър почти сигурно ще наследи Сунак на поста министър-председател. Консерваторите се сринаха и се очаква да получат около 121 мандата в камарата. Либералните демократи ще вземат 71 места, а след тях се нарежда Шотландската национална партия с 9.

Още: "Промяната започва оттук": Новият премиер на Великобритания Киър Стармър

Обръщението на Риши Сунак

"Чух вашия гняв", каза подалият оставка британски премиер в последната си реч на "Даунинг стрийт". Добави също така, че ще се оттегли, след като бъде избран нов партиен лидер.

Резюме на казаното от Сунак:

- Потвърди, че ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия, но едва след като бъдат взети мерки за избор на негов наследник.

- Извини се на страната след най-лошото изборно представяне на торите в съвременната история. "Поемам отговорност за тази загуба", каза Сунак.

- Изтъкна постиженията на консерваторите по време на 14-годишното им управление, като заяви, че Обединеното кралство е "по-проспериращо, по-справедливо и по-устойчиво, отколкото през 2010 г.".

- Отдаде почит и на своя съперник сър Киър Стармър, който скоро ще заеме мястото му на "Даунинг стрийт". Заяви, че той е "достоен, обществено ангажиран човек".

Още: Koй ще бъде следващият премиер на Великобритания?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес