Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70 години от филмовия епос на Акира Куросава "Седемте самураи" (ВИДЕО)

04 юли 2024, 14:07 часа
Реклама

Филмът "Седемте самураи" на Акира Куросава празнува 70-ата си годишнина тази година, съобщи Асошиейтед прес. Независимо от възрастта си, епосът на Куросава все още спира дъха с виталността си. 

Да го гледаш пак означава да бъдеш увлечен, отново и отново, от действието и дълбочината на визията. "Седемте самураи" се разгръща бързо и решително, с темпото на ронина Камбей Шимада, с което той се впуска в битка. Филмът прелита над оризови полета и по горски пътеки. Камерата на Куросава не се опитва да предугади къде се развива действието, а го следва стремглаво.

Снимка: Screenshot/YouTube/Rotten Tomatoes Classic Trailers

Още: Как така филмът "Гладиатор" спечели десетки милиони, а дори още не е готов?

За повечето от почитателите си "Седемте самураи" също е вид преследване. И не защото филмът на Куросава е изплъзващ се, всъщност той е сравнително ясна приказка, разказана и заявяваща ясно посланието си. Мистерията в него е по-скоро като тази, запазената за велик монумент, чието съществуване е колкото необозримо, толкова и неоспоримо.

Велик филм - и преди, и сега 

"Седемте самураи", 207-минутният епос за земеделска общност от 16-и век, която търси помощ от група самураи, за да се защити от бандити, сякаш е съществувал винаги, отбелязва Асошиейтед прес. Той е в списъка за световното кино на всеки начинаещ. В анкетата сред критиците и режисьорите "Sight and Sound" за всяко десетилетие филмът слезе в класацията, но не много. През 2022 г. филмът е на 20-о място, редом с "Апокалипсис сега", чийто режисьор Франсис Форд Копола е сред най-отдадените сподвижници на Куросава.

Снимка: Getty Images

Копола и съвременниците му като Мартин Скорсезе и Джордж Лукас боготворят Куросава. Скорсезе каза навремето за "шока от това ниво на майсторство", след като гледа филмите на Куросава през 50-те години. Следващите поколения режисьори реагират по подобен начин. Александър Пейн сравнява "Седемте самураи" с гръм, променил живота му. След като го гледал като младеж, той си казал: "Никога няма да изкача толкова висока планина, но искам да бъда на нея". "Никой не се е и доближавал до него", написа критикът Полин Кейл преди години и оценката ѝ все още е валидна.

През това лято, за 70-ата годишнина на филма, заснет през 1954 г., възстановено копие на "Седемте самураи" ще се прожектира по кината в САЩ. Началото поставят прожекции, които вече започнаха в Ню Йорк и постепенно се разширяват към киносалоните в цялата страна до 12 юли, съобщава БТА.

Припомняме, че през февруари тази година стана ясно, че Дензъл Уошингтън и Спайк Лий ще направят англоезична интерпретация на друг филм на Акира Куросава - "High and Low".

Още: Новият филм на Тим Бъртън открива фестивала във Венеция

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес