Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БРИКС се разширява - Саудитска Арабия официално се присъедини

02 януари 2024, 17:29 часа

На 2 януари държавната телевизия на Саудитска Арабия съобщи, че кралството официално се е присъединило към БРИКС - групата на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, страни с влияние в международната икономика.

Реклама

Още: Кой ще управлява света през следващите десетилетия?

През август 2023 г. външният министър на Саудитска Арабия заяви, че страната ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване 1 януари 2024 и ще вземе "подходящо решение".

Принц Файсал бин Фархан беше заявил, че групата БРИКС е "полезен и важен канал" за засилване на икономическото сътрудничество, припомня "Ройтерс".

Още: Владимир Путин: Връзките със Саудитска Арабия са на безпрецедентно равнище

Снимка: Getty Images

Разширяването на БРИКС

Очаква се броят на страните в блока да се удвои - Саудитска Арабия се присъединява към Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия като нов член.

Още: Три причини защо БРИКС не може да е алтернатива на ЕС и НАТО: Мнението на експерт по геополитика

През август южноафриканският президент Сирил Рамафоса, тогава домакин на срещата на върха на БРИКС, заяви, че групата кани още 6 страни да се присъединят за „защита на Глобалния Юг“. Става въпрос за Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Само че новото аржентинско правителство ясно даде да се разбере, че няма да влезе в руската орбита на влияние.

Още: Бъдещият външен министър на Аржентина: Няма да се присъединим към БРИКС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес