Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Токаев към Си: Отношенията между Казахстан и Китай навлязоха в златен етап

03 юли 2024, 13:12 часа
Реклама

„Отношенията между Казахстан и Китай навлязоха в златен етап на развитие“. Това заяви казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев по време на разговор с китайския си колега Си Дзинпин, който е на посещение в страната. На визита там днес, 3 юли, пристигна и руският диктатор Владимир Путин.

Още: Путин пристигна на работно посещение в Казахстан (ВИДЕО)

Токаев заяви, че посещението на Си в Астана е свидетелство за по-нататъшното укрепване на всеобхватното стратегическо сътрудничество между Казахстан и Китай.

Снимка: Сенат на Казахстан

„Казахстан отдава голямо значение на укрепването на добросъседството и вековното приятелство между двете страни. Създадохме междудържавна интеграция, която служи като модел за другите и включва различни области”, добави казахстанският президент, цитиран от агенция "Казинформ", предава БГНЕС.

Още: Bloomberg: Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО)

Рекорден търговски оборот

Токаев каза, че връзките между двете страни допринасят за устойчивото социално и икономическо развитие и за повишаване на благосъстоянието на хората.

„Миналата година взаимният търговски оборот достигна рекордните 41 милиарда щатски долара. В момента се разработват 45 съвместни инвестиционни проекта в секторите промишленост, енергетика, транспорт, транзит, зелена икономика, селско стопанство и други", подчерта той.

Още: Почина простреляният в Киев казахстански опозиционер, съпругата му обвинява президента Токаев (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес