Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 200 000 души бяха евакуирани при дъждовни бури в Китай

03 юли 2024, 06:15 часа
Реклама

Близо четвърт милион души са били евакуирани в Източен Китай. предаде БГНЕС. Причината - дъждовните бури обхванаха голяма част от страната и предизвикаха покачване на нивото на Яндзъ и други реки. 

Още: САЩ обвини Китай: Възпрепятства подобряването на отношенията между двете страни

Поражения от бурите

Синхуа съобщи, че бурите са засегнали 991 000 жители на провинция Анхуей и са наложили евакуацията на 242 000 души до вторник следобед.

"Дъждовните бури са нанесли поражения в 36 окръга и района в седем града на ниво префектура в Анхуей, според данни на провинциалния отдел за управление на извънредни ситуации", съобщава Синхуа.

Китай е подложен на екстремни условия

През последните месеци Китай е подложен на екстремни метеорологични условия - от проливни дъждове до изгарящи горещини. Страната е водещ емитент на парникови газове, които според учените са причина за изменението на климата и правят екстремните метеорологични явления по-чести и по-интензивни.

Държавната новинарска агенция съобщи, че нивото на водата в най-дългата китайска река Яндзъ в участъка ѝ в Анхуей е надвишило предупредителните стойности и продължава да се покачва.

Проливните дъждове са довели до повишаване на нивото на водата над предупредителните нива в още 20 реки и шест езера в провинцията.

Още: Европа изостава в надпреварата в добива на редкоземни елементи

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес