Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Южна Корея ще участва в срещата на върха на НАТО

05 юли 2024, 10:28 часа
Реклама

Южнокорейският президент Юн Сук Йол ще пътува до Вашингтон следващата седмица за срещата на върха на НАТО. Там се очаква той да алармира за неотдавнашното военно сътрудничество между Русия и Северна Корея, съобщават от администрацията му.

Заместник-съветникът на Юн по националната сигурност Ким Тхейо заяви, че членовете на НАТО и т.нар. индо-тихоокеанска четворка - Корея, Япония, Австралия и Нова Зеландия - ще „потвърдят общия си ангажимент за защита на международния ред... пред предизвикателствата“, наблюдавани както в източното, така и в западното полукълбо. Това ще бъде третото поредно участие на Юн в среща на върха на НАТО.

Преди посещението си във Вашингтон Юн ще се отбие в Индо-тихоокеанското командване на американската армия на Хаваите и ще получи брифинг за сигурността, предава БГНЕС.

Още: Над 60 експерти по геополитика: Предлаганият от НАТО "мост" за Украйна може да е опасен

„Ще подкрепим свободата на Украйна“

„Особено с оглед на продължаващата вече три години война в Украйна, ще потвърдим ангажимента си да подкрепим свободата на Украйна и възстановяването на мира“, заявява Ким пред репортери. „Ще изпратим силно послание по отношение на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея и ще обсъдим начини за засилване на сътрудничеството между съюзниците от НАТО и партньорите от Индо-Тихоокеанския регион.“

Южна Корея е обезпокоена от затоплянето на отношенията на Севера със съседна Русия

Северна Корея е обвинявана, че е нарушила мерките за контрол на оръжията, като е доставила оръжия на Русия за употреба в Украйна, а руският президент Владимир Путин проведе среща на върха в Пхенян миналия месец с лидера Ким Чен Ун, където двамата подписаха споразумение за взаимна отбрана.

Още: Депутатите закриха заседанието си за позицията за срещата на НАТО

Миналата седмица Северна Корея осъди последните съвместни военни учения на Сеул, Токио и Вашингтон, като ги нарече „азиатска версия на НАТО“ и предупреди за „фатални последици“.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес