Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан в стил "Иван Гешев": Унгария може да е инструмент в ръцете на Господ за мир

05 юли 2024, 11:51 часа
Реклама

Преди визитата си в Москва, където ще се срещне с диктатора Владимир Путин, унгарският премиер Виктор Орбан призна, че страната му настоява за мир, но няма международната тежест да го осъществи сама.

Орбан започна деня си с обичайното петъчно интервю по радио Kossuth и заяви, че според него ще има мир, ако "някой направи това". По думите му, Европа може да направи повече, за да се върви към мир, и това зависи най-вече от големите държави.

"Унгария не може да поеме отговорност за това, ние нямаме мандат за това, нямаме адекватна международна политическа тежест, нямаме адекватен национален продукт, нашата армия и т.н. Но можем да бъдем добър инструмент в ръцете на Господ (тази реплика е позната и у нас), можем да бъдем добър инструмент в ръцете на хората, които искат мир", каза Орбан, цитиран от местната агенция Telex.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Програмата на Орбан

Орбан отива в Русия в качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС, но вече получи предупреждения от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, че не може да осъществява контакт с Путин от името на целия Европейски съюз. Предполага се, че външният министър Петер Сиярто също ще бъде с Орбан в Москва.

Снимка: Орбан и Зеленски, president.gov.ua

Още: Орбан и Бабиш правят нов политически съюз на крайнодесните в ЕП

След пътуването до Русия унгарският премиер ще замине за Суса, Азербайджан, където ще участва в срещата на върха на Организацията на тюркските държави, като ще бъде там в петък и събота.

Унгарският министър-председател се срещна за последен път с Путин в Пекин през октомври миналата година по време на форума за китайската инициатива "Един пояс, един път", където той беше единственият политик от ЕС. Тогава той се здрависа с руския диктатор - нещо, което доведе до призиви на Унгария да ѝ бъде отнето ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 юли. Това обаче не се случи.

Още: "Да направим Европа отново велика": какво иска Орбан?

Преди това Виктор Орбан бе на посещение в Киев, където предложи на президента Володимир Зеленски прекратяване на огъня за ускоряване на мирния процес. Украинският лидер е отхвърлил тази идея, вероятно заради отстъпките, които страната му трябва да направи в полза на Владимир Путин.

Още: Орбан за предложението към Зеленски за "прекратяване на огъня": Не му хареса много

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес