Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 000 евро за спортисти от Крим, които откажат участие на Олимпиадата без руски флаг

05 юли 2024, 11:27 часа
Реклама

Кримските спортисти, които можеха да отидат на Олимпийските игри в Париж, но се отказаха от участие поради изискването да се представят без руския флаг, ще получат компенсационно плащане в размер на 1 млн. рубли. Това съобщава за ТАСС министърът на спорта на Република Крим Олга Торубарова.

Още: Под обстрел: Русия примамва с евтини почивки в Крим семейства с деца

„Ръководителят на Крим взе решение за изплащане на компенсация на спортистите, които биха могли да отидат на Олимпиадата, но не отидат. Те ще получат плащане в същия размер, както за победа на Игрите на страните от БРИКС - 1 млн. рубли“, казва тя. Тя отбеляза, че общо петима спортисти ще получат такова обезщетение.

Награди от 10 000 евро

По-рано ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов заяви, че спортистите от региона са решили да откажат участие в Олимпийските игри в Париж и напълно подкрепя решението им, предава ТАСС. Те ще получат обещаните награди, които са еквивалент на 10 284 евро.

Още: 21 дни до Париж 2024: Наръчник за Олимпийските игри - всичко, което трябва да знаете

Олимпийските игри ще се проведат от 26 юли до 11 август. Руските и беларуските спортисти продължават да бъдат обект на ограничения. Те ще могат да се представят в Париж само в неутрален статут, ще им бъде забранено да демонстрират каквато и да е връзка със своите страни и да участват в отборни състезания. Руските власти считат съответното решение на МОК за дискриминационно и противоречащо на олимпийските принципи.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес