Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция затваря границата със Сирия

03 юли 2024, 10:23 часа
Реклама

Турция затвори основните си гранични пунктове в Северозападна Сирия във вторник (2.07), след като турските войски бяха подложени на обстрел от сирийци, разгневени от насилието срещу техни сънародници в Турция, съобщават сирийски опозиционен източник и жители.

В Турция полицията е задържала 474 души, участвали в нападения срещу сирийската общност в цялата страна през нощта, съобщава министърът на вътрешните работи Али Ерликая, в хода на разпространяващите се размирици, започнали късно в неделя (30.06).

Имоти и превозни средства, собственост на сирийци, бяха вандалски унищожени и подпалени в централния град Кайсери, подклаждани от съобщения в социалните медии, че сириец е упражнил сексуално насилие над дете на свой роднина. Йерликая заяви, че инцидентът се разследва. Насилието се е разпространило в провинциите Хатай, Газиантеп, Коня, Бурса и един истанбулски район, се казва в изявление на турската разузнавателна агенция MIT.

Още: Непоносимост: Турчин размаха нож на араби в ресторант в Истанбул (ВИДЕО)

В социалните медии се появиха съобщения за ранени сирийци, предава Reuters. Впоследствие стотици разгневени сирийци излязоха по улиците в няколко града в контролираната от бунтовниците Северозападна Сирия - район, в който Турция поддържа хиляди войници и е създала сфера на влияние, която пречи на сирийския президент Башар ал-Асад да си възвърне контрола.

Затваряне на границата

Късно в понеделник (1.07) Турция реагира на размириците, като затвори до второ нареждане граничния пункт Баб ал Хава, който е основен търговски и пътнически канал за над 3 млн. жители, както и Баб ал Салам и други по-малки пунктове, съобщава граничен служител пред Reuters. Това се случва, след като предишния ден Израел нареди на жителите на няколко града и села около Хан Юнис и Рафа да се евакуират.

Сирийският граничен град Африн беше арена на най-ожесточените сблъсъци, като най-малко четирима души бяха убити при престрелка между въоръжени протестиращи и турски войски. На други места имаше престрелки и въоръжени сблъсъци, като в няколко града цивилни граждани хвърляха камъни по турските конвои и събориха турското знаме на някои офиси.

Още: Заговор срещу Турция? Арестуваха близо 500 души след Кайсери (ВИДЕО)

„Провокации“

Няколко турски официални лица определиха размириците в Сирия като „провокации“, а Министерството на външните работи заяви: „Не е правилно да се използват тъжните събития, които се случиха в Кайсери ... като основа за някакви провокации извън нашите граници“.

В реч във вторник турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да разкрие „мръсните ръце“, които стоят зад последните инциденти. „Знаем кой играе в тези игри, инсценирани с остатъците от терористичната организация. Нито ние, нито нашите сирийски братя ще паднем в този хитър капан... няма да се поддадем на расисткия вандализъм", казва Ердоган след заседанието на кабинета.

Ердоган заяви, че повече от 670 000 души са се завърнали в районите в Северна Сирия, където Турция работи за създаването на безопасни зони през последното десетилетие. Той допълва, че въпросът с бежанците ще бъде решен хуманно и морално в съответствие с икономическите реалности на Турция, която е приела повече от 3 млн. сирийски военни бежанци.

Миналия петък Ердоган заяви, че е възможна среща с Асад, която да спомогне за възстановяване на двустранните отношения. Турция прекъсна връзките си със Сирия след гражданската война в Сирия през 2011 г. и подкрепи бунтовниците, които искаха да свалят Асад.

Още: Расте напрежението между Турция и Сирия: Опозиционер на Ердоган видя руска връзка (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес