Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нападение с нож в австралийски университет: Задържаха 14-годишен

02 юли 2024, 11:30 часа
Реклама

Австралийската полиция арестува 14-годишно момче след намушкване с нож, довело до блокиране на университетски кампус. Разследва се дали тийнейджърът е бил мотивиран от екстремистки идеологии, предава АФП.

Полицията обяви, че тийнейджърът е бил облечен в камуфлажна военна униформа, когато е намушкал 22-годишен студент от университета в Сидни в областта на шията с кухненски нож. „Засега не е установен мотив или идеология“, заявява помощник-комисарят на полицията в Нов Южен Уелс Марк Уолтън.

„Идеологията, която може да е свързана с дейността на този млад човек, е неизвестна. Но бих казал, че вероятно ще бъде категоризирана като смесена и неясна идеология. Със сигурност не е идеология, свързана с религията“, добавя той. Детективите заявиха, че проучват дали тийнейджърът е бил радикализиран от други екстремистки учения.

Още: Прободоха му мишниците: Нападнаха 18-годишен в "Студентски град"

Оценка на психичното здраве

14-годишният младеж е бил арестуван, след като се е явил в близката болница с порезни рани по ръката, съобщават от полицията. Той е бил изпратен за оценка на психичното му здраве като преди това е влязъл в контакт с властите.

На 22-годишната жертва е оказана медицинска помощ в болница за наранявания, които не са животозастрашаващи, предава БГНЕС.

През април шестима души бяха убити от нападател с нож в оживен търговски център в Сидни. При несвързан инцидент два дни по-късно асирийски християнски епископ беше намушкан с нож, докато предаваше на живо вечерната си проповед в църква в Западен Сидни. По-късно 16-годишният заподозрян беше обвинен в извършването на „терористичен акт“.

Още: Нападение с нож: Жена намушка мъж в центъра на София

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес