Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Русия арестуваха командира на бригадата, извършвала зверства в Буча (СНИМКА)

04 юли 2024, 13:37 часа
Реклама

Служители на военното контраразузнаване на ФСБ са арестували командира на 83-та отделна гвардейска бригада Артьом Городилов - печално прославил се заради извършените от войници под негово командване военни престъпления срещу цивилни в окупираното от руснаците през пролетта на 2022 г. киевско предградие Буча.

Городилов е заподозрян в измама в особено големи размери. Не се съобщава точната сума, за която става въпрос, но според Наказателния кодекс на Русия "особено големи" са сумите, започващи от 1 милион рубли, пише "Комерсант".

Очаква се след провеждането на следствените действия военен съд да му избере мярка за неотклонение.

Още: Руски военнопрестъпник от Буча отново е лице на парад за Деня на победата (ВИДЕО)

Полковник Артьом Городилов от 2023 г. е в списъка на санкционираните от САЩ и други държави лица.

През 2022 г. New York Times публикува разследване на убийствата на цивилни в Буча. На базата на записи от камери за видеонаблюдение, както и на видеа и снимки на местни жители и разузнавателни дронове, и разговори с очевидци, бяха идентифицирани 22-ма руски войници от 234-ти гвардейски десантен полк под командването на Городилов, които са били замесени в убийствата, извършени, според разследващите журналисти, по заповед или със знанието на техните командири.

Още: След многото убийства: Руски депутат поиска постоянен контрол за помилваните от Путин затворници, върнали се от фронта

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес